Seceta a provocat pierderi de 660 mln lei în Găgăuzia. Vlah, în Italia: avem nevoie de sprijin din partea partenerilor externi
Full Article 2 minutes read

Seceta a provocat pierderi de 660 mln lei în Găgăuzia. Vlah, în Italia: avem nevoie de sprijin din partea partenerilor externi

Autonomia Găgăuză a suferit pierderi în mărime de 660 mln lei, adică 2/3 din bugetul regiunii, din cauza secetei din 2019-2020. Datele au fost făcute publice de către Irina Vlah, guvernatoarea Găgăuziei, care a vizitat Centrul de cercetare Laimburg din Tirolul de Sud. Aceasta a menționat că Găgăuzia are nevoie de sprijin din partea partenerilor externi.

Centrul de cercetare Laimburg din Tirolul de Sud este un centru experimental specializat în dezvoltarea strategiilor durabile pentru dezvoltarea industriilor agricole și alimentare. Specialiștii din cadrul instituției au familiarizat delegația găgăuză cu activitatea acesteia și au relatat despre cele mai recente realizări științifice în domeniul cultivării câmpului și viticulturii în condiții agroclimatice dificile.

Irina Vlah a menționat că în Găgăuzia, seceta din 2019-2020 a provocat daune agriculturii în sumă de 660 milioane lei, ceea ce reprezintă 2/3 din bugetul autonomiei. Autonomia are nevoie de sprijin din partea partenerilor externi pentru a acumula cunoștințe științifice moderne și pentru a se adapta mai bine la schimbările nefavorabile din mediul climatic.

Vedem că în ultimele decenii clima din regiunea noastră a devenit din ce în ce mai aridă, iar secetele apar cu o regularitate de 5-6 ani. Nu numai sectorul agricol al economiei naționale este amenințat, ci și securitatea alimentară a întregii țări. Putem ajuta fermierii să reducă riscurile construind sisteme de irigare, plantând păduri, folosind semințe și răsaduri de elită care sunt mai rezistente la lipsa de umiditate din sol și la temperaturi extreme. Din păcate, oportunitățile noastre de a efectua cercetări științifice în această direcție sunt extrem de limitate și suntem extrem de interesați de cunoștințele și experiența Dvs„, a menționat Irina Vlah.

Amintim că Irina Vlah efectuează o vizită oficială în Italia. Aceasta a vizitat și Centrul de cercetare „Eurac Research” – cea mai mare organizație științifică din Tirolul de Sud, care include 11 institute și 5 centre. Guvernatoarea Găgăuziei urmează să plece și în Rusia, unde va participa la Forumul economic din Sankt Petersburg. Evenimentul se va desfășura în perioada 15-18 iunie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: