Experți din cadrul Autorității Vamale şi de Protecție a Frontierei a SUA au efectuat o vizită la Aeroportul Internațional Chișinău. Aceștia, potrivit autorităților moldovenești, au realizat o analiză a securității aeroportuare și aeronautice. Activitatea experților din SUA în Moldova a fost solicitată de reprezentanții Poliției de Frontieră din țara noastră. Potrivit conducerii instituției de la frontieră Rosian Vasiloi, tragicul incident din 30 iunie impune autoritățile să se asigure „ca pe viitor să nu mai fie astfel de cazuri”.
Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Aeroportul Internațional Chișinău a fost vizitat de experți din cadrul Autorității Vamale şi de Protecție a Frontierei a SUA „în contextul realizării unei analize a procesului asigurării securității aeroportuare și aeronautice”.
„Vizita este o activitate desfășurată la solicitarea Poliției de Frontieră cu scopul recrutării expertizei partenerilor americani în îmbunătățirea planului de măsuri privind consolidarea securității în Aeroport. Timp de două zile, colegii americani de comun cu reprezentanții structurilor specializate din cadrul Poliției de Frontieră au discutat protocoalele de securitate și procedurile de lucru aplicate pe Aeroportul din Chișinău. Totodată, a fost realizată o prezentare a activității polițiștilor de frontieră, atribuții și responsabilități la linia de control de securitate și control al documentelor de călătorie, menținerea regimului, inclusiv nivelul de cooperare în Aeroport cu alte autorități de competență. Astăzi, 1 august 2023, conducerea Poliției de Frontieră și experții SUA au desfășurat o ședință de totalizare, unde au fost punctate concluziile preliminare ale procesului de evaluare”, au comunicat reprezentanții Poliției de Frontieră.
Potrivit șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi, concluziile și recomandările prezentate vor permite instituției de frontieră să-și îmbunătățească planul de acțiuni, acestea fiind elaborate în scopul fortificării capacităților de gestionare a securității în Aeroport.
„Cu siguranță acest exercițiu, demarat în urma tragicului incident din 30 iunie, ne impune să fim exigenți față de noi, ca să ne asigurăm că pe viitor astfel de cazuri să nu mai fie. Pentru noi contează mult că nu suntem singuri și că avem parteneri de încredere care să ne fie alături și să ne susțină”, a menționat Vasiloi.
Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie 2023, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.
Ulterior, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.
Pe 1 iulie, Partidul Social Democrat European și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au cerut demisia șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi și ministrului de Interne Ana Revenco, după atacul armat de la Aeroport care s-a soldat cu 2 morți. Pe 14 iulie, premierul Dorin Recean a anunțat că ministrul de Interne Ana Revenco a demisionat. Și-au prezentat demisia și ministrul Educației Anatolie Topală și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija.
Pe 31 iulie, autoritățile moldovenești urmau să prezinte un raport cu privire la atacul armat de la Aeroport. Ministrul de Interne Adrian Efros declara că abia după aceea autoritățile vor decide dacă vor opera sau nu cu demisii. Precizăm că raportul încă nu a fost prezentat. „Ancheta se află în desfășurare. Termenul de prezentare a raportului este 31 iulie. Noi în baza anchetei vom evolua toate aspectele și vom determina implicarea fiecărui angajat de nivel de conducere sau executiv, după care vor fi luate decizii. Așteptăm rezultatele anchetei, după care vom lua decizii. (…) O să avem, cel mai probabil, un briefing dedicat acestui incident”, declara Efros pe 20 iulie, după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă Rosian Vasiloi va fi sau nu demis urmare a atacului de pe Aeroport.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!