NewsMaker

Ședință cu ușile închise. CSP evaluează astăzi candidații la șefia Procuraturii Generale

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întrunit astăzi, 28 noiembrie, în ședință. Pe ordinea de zi figurează două subiecte: intervievarea și evaluarea celor patru candidați la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Ședința se desfășoară cu ușile închise, fără prezența jurnaliștilor. 

Potrivit regulamentului consiliului, înregistrările video cu interviurile candidaților vor fi publicate pe site-ul instituției.

Cei patru candidați admiși la această etapă a concursului sunt procurorul Oleg Crâșmaru, șeful Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, procurorul Veaceslav Soltan și fostul procuror din Găgăuzia, Alexandr Stoianoglo. Aceștia vor fi audiați de CSP în ordine alfabetică.

Concurentul care va fi selectat de CSP urmează să fie aprobat de președintele Igor Dodon.

Amintim că în data de 18 noiembrie, ministrul Justiției, Fadei Ngacevschi, a acuzat-o pe predecesoarea sa, Olesea Stamate, că a anulat fără niciun temei legal concursul pentru preselectarea candidatului la șefia Procuraturii Generale. Acesta a transmis CSP-ului rezultatele concursului.

La rândul său, Stamate a anunțat anularea rezultatelor concursului pe motiv că unul dintre membrii comisiei care a examinat candidații nu ar fi dat dovadă de obiectivitate. Ulterior, premierul de atunci, Maia Sandu, a decis să își asume responsabilitatea pentru numirea candidatului la funcția de procuror general. Deputații din PSRM nu au susținut inițiativa Maiei Sandu și au înaintat o moțiune de cenzură împotriva guvernului. Aceasta a fost votată de parlamentarii din PSRM și PDM.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: