CC examinează validarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Reprezentantul lui Dodon a cerut amânarea ședinței (LIVE)
Full Article 2 minutes read

CC examinează validarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Reprezentantul lui Dodon a cerut amânarea ședinței (LIVE)

Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova urmează să decidă validarea sau invalidarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. Reprezentantul legal a lui Igor Dodon a solicitat amânarea ședinței, din motiv că la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) există un dosar în curs de examinare care o vizează pe Maia Sandu, privind o declarație în adresa lui Ior Dodon, din timpul campaniei electorale. CC a respins demersul. 

UPDATE (12:14) CC s-a retras pentru deliberări. Potrivit președintei CC, pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 14:00.

UPDATE (10:52) Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil a citit raportul instituției, privind desfășurarea scrutinului prezidențial.

UPDATE (10.44) Curtea Constituțională a decis respingerea demersului lui Nicolae Fomov, reprezentantul legal al lui Igor Dodon, privind amânarea ședinței.

UPDATE (10.19) CC s-a retras în deliberare.

Din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC), la ședință a fost prezent președintele instituției, Dorin Cimil și secretarul acesteia, Maxim Lebedinschi. Reprezentanta Maiei Sandu, Olesea Stamate, a participat și ea la ședință. Nicolae Fomov l-a reprezentat pe concurentul electoral Igor Dodon.

Nicolae Fomov a declarat că nu sunt întrunite condițiile privind începerea ședinței, din motiv că există o cauză în curs de examinare la Curtea Supremă de Justiție, care o vizează pe Maia Sandu.

„Într-un briefing de presă din 13 noiembrie, Maia Sandu a expus câteva acuzații grave în adresa concurentului său electoral. I-a prejudiciat imaginea și ar fi putut influența opțiunile alegătorilor. Pentru că s-a întâmplat în după amiaza ultimei zile de campanie, Igor Dodon nu a putut veni cu o replică, fiindcă a doua și a treia zi ar fi fost calificată drept agitație electorală”, a argumentat Fomov.

Președintele CEC Dorin Cimil și-a exprimat opinia că demersul nu este întemeiat.

Președinta CC Domnica Manole a declarat că, în ajun, Curtea Supremă de Justiție a informat Curtea Constituțională că nu există contestații nesoluționate.

Reprezentanta legală a Maiei Sandu a declarat că ea consideră necesară respingerea acestui demers.

***

Pe 20 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat-o învingătoare pe Maia Sandu, care a acumulat 57,75% dintre voturi. Pentru Igor Dodon au votat 42,25% dintre participanții la scrutin.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: