Ședință de urgență a CNESP privind apariția noii tulpini a coronavirusului. Se impune carantina pentru moldovenii care vin din Africa
Full Article 2 minutes read

Ședință de urgență a CNESP privind apariția noii tulpini a coronavirusului. Se impune carantina pentru moldovenii care vin din Africa

Cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi), vor fi puși în carantină pentru 14 zile. Aceasta poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. O decizie în acest sens a fost aprobată pe 28 noiembrie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), care a fost convocată de urgență în legătură cu apariția noii tulpini B.1.1.529 – Omicron – a coronavirusului de tip nou.

Drept urmare a fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări. Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost însărcinat să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în statele menționate mai sus și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia, după caz.

Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele opt țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron, fiind subliniată în cursul discuțiilor importanța informării prealabile cu privire la situația epidemiologică din țările de destinație.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: