Ședința Guvernului a început pe întuneric. Gavrilița: Jurnaliștii ne roagă pe 5 minute să aprindem luminile
Full Article 3 minutes read

Ședința Guvernului a început pe întuneric. Gavrilița: Jurnaliștii ne roagă pe 5 minute să aprindem luminile

Ședința Guvernului din 26 octombrie a început pe întuneric. Luminile au fost deconectate în contextul crizei energetice. Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că lumina va fi conectată pentru câteva minute pentru ca jurnaliștii să realizeze fotografii. 

„Jurnaliștii ne roagă pe 5 minute să aprindem luminile pentru poze și filmări protocolare. Eu zic să le aprindem, dar după ce jurnaliștii își termină treaba să le deconectăm”, a menționat Gavrilița.

Premierul a mai spus că Guvernul, în frunte cu viceprim-ministrul Spînu, face tot posibilul ca să rezolve situația cu privire la criza energetică.

„Avem elaborate diferite scenarii. (…) Da, ieșim la resurse alternative. Procurăm electricitate din România. Dar avem nevoie de cantități adiționale, care pe piață sunt mult mai scumpe decât ceea ce am avut până acum. Facem îndemnul să continuăm să economisim, să reducem consumul”, a comunicat prim-ministra.

La rândul său, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a spus că riscul de deconectări masive de la curentul electric există în continuare.

„Se observă că măsurile luate începând cu săptămâna trecută, dar în mod special începând cu ziua de luni, dau rezultate. Se simte o diminuare lentă a consumului în mod special în orele de vârf, dar din câte vedeți nu este suficient. În continuare avem acel deficit de 7 la sută”, a menționat oficialul.

***

Amintim că pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie.

Recent, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chișinăul va primi doar 27%.

Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Ieri dimineață, administrația prezidențială a comunicat despre indicațiile date guvernului să elaboreze măsuri de economisire, obligatorii pentru toate instituțiile publice.

Tot ieri s-a anunțat că la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan s-a produs o situație de avarie și unul dintre blocurile energetice ale întreprinderii a devenit nefuncțional. De aceea Moldova a majorat volumul de achiziționare de avarie din România. Menționăm că prețurile acestei energii electrice variază între 190 de euro și 348 de euro pentru un MWh (prețul de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este de 66 de euro pentru un MWh). În legătură cu aceasta, autoritățile au îndemnat populația, din nou, să economisească.

Pe 26 octombrie, Chișinăul a anunțat că vrea o discuție cu reprezentanții Tiraspolului cu privire la gestionarea crizei energetice. Biroul politici de reintegrare a menționat că la reuniune sunt invitați și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: