Șefa statului a explicat de ce prețul de achiziție a gazului din surse alternative este „secret comercial”
Full Article 2 minutes read

Șefa statului a explicat de ce prețul de achiziție a gazului din surse alternative este „secret comercial”

Guvernul nu spune public prețul exact la gazul procurat din surse alternative, pentru a nu prejudicia licitațiile din următoarele zile. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Maia Sandu, pe 28 octombrie.

„Guvernul nu spune cifra exactă pentru că continuă să facă achiziții și dacă ar anunța prețul câștigător astăzi, toți cei care vin cu oferta mâine sau poimâine se vor orienta la acest preț și nu vor veni cu o ofertă mai mică. Pentru următoarele săptămâni, pentru a nu provoca situația când se oprește la un nivel și nu vin oferte mai mici, guvernul va continua să spună că e preț de piață. După ce se schimbă prețul de piață, în câteva săptămâni, Guvernul va putea spune exact toată informația, ce cantitate a cumpărat și la ce preț. Se oferă informația aproximativă, doar pentru a nu prejudicia următoarele licitații”, a explicat Maia Sandu.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova a semnat la 25 octombrie, curent, un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. De atunci, zilnic, Energocom organizează licitații pentru a desemna compania care va livra gaze în Moldova în ziua următoare.

Deocamdată nu se cunoaște cât achită țara noastră pentru 1000 m3. În cadrul unei emisiuni televizate, premierul Natalia Gavrilița a invocat „secretul comercial”.

Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: