„Secret comercial”. Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre prețul gazului procurat din sursă alternativă
Full Article 2 minutes read

„Secret comercial”. Prim-ministra Natalia Gavrilița, despre prețul gazului procurat din sursă alternativă

Compania de stat Energocom procură gaz de la compania poloneză PGNiG cu aproximativ o mie de dolari pentru 1000 m3. Informația a fost confirmată de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV, pe 25 octombrie. Totuși, șefa Executivului a evitat să spună care este suma exactă, invocând „secretul comercial”.

„Am primit un milion de m3 , nu putem spune prețul. În contractele de acest tip, standart, pe piața europeană, prețul nu este indicat și aceasta se face pentru a menține concurența de piață și este considerat un secret comercial. Cam în jur de o mie de dolari pentru mia de metri cubi. Prețul este și o condiție a contractului, prețul nu este divulgat”, a specificat Natalia Gavrilița.

Premierul a accentuat că în Republica Moldova nu este o problemă de acces la gazele naturale, ci prețul cu care poate fi cumpărat.

„În 2019 am avut probleme de acces, acum putem accesa gaze naturale prin patru puncte de intrare, atât din România, Ucraina, iar la sud prin revers. Avem o anomalie de prețuri pe piața internațională”, a mai spus Gavrilița.

Amintim că pe 25 octombrie a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.

Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte.  Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Între timp, autoritățile își doresc continuarea negocierilor cu Gazprom, în vederea semnării unui nou contract pe termen lung. În context, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se va întâlni, miercuri, 27 octombrie, în Rusia, cu șeful companiei Gazprom, Alexei Miller.

Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: