Veronica Dragalina/screenshot

Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție este finul lui Viorel Morari. Reacția Veronicăi Dragalin

Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție Mihai Ivanov este finul de cununie al fostului șef al instituției Viorel Morari. Informația a fost confirmată de Ivanov în cadrul ediției din 18 ianuarie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Prezentă la emisiune, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a justificat că „un act ilegal comis de către o persoană nu poate fi imputat și rudelor acesteia”. 

Veronica Dragalin a fost întrebată cât de corect este ca Mihai Ivanov să activeze în cadrul PA, în condițiile în care el este finul ex-șefului instituției, controversatul Viorel Morari. De asemenea, moderatorul emisiunii a remarcat și faptul că Ivanov a avut o ascensiune în carieră, în perioda când Viorel Morari se afla la conducerea PA.

„Eu mi-am format echipa din persoane care înțeleg viziunea și strategia mea, dar și pe așa lucruri ca integritatea. În momentul în care cineva o să încalce acest principiu eu nu o să am nicio problemă să-l exclud”, a spus aceasta.

Ulterior, Mihai Ivanov a făcut o intervenție telefonică, în care a confirmat legătura de rudenie cu Viorel Morari.

„În ceea ce ține de faptul că în repetate rânduri ați spus că am avut o ascensiune fulminantă în perioada în care domnul Morari a deținut funcția de conducere în Procuratura Anticorupție, țin să dezmint această informație. Activez în Procuratura Anticorupție de pe 2 noiembrie 2010, atunci când dl. Morari nici nu era în funcție de procuror-șef, iar relația pe care o am cu acesta a început până ca dumnealui să devină procuror-șef sau să activeze, în general, în Procuratura Anticorupție”, a adăugat acesta.

***

Amintim că, pe 1 noiembrie, procurorii Mihail Ivanov și Vasile Plevan, au fost desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de șefi adjuncți interimari la Procuratura Anticorupție.

Mihai Ivanov gestionează urmărirea penală în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. De asemenea, Ivanov este și conducătorul grupului de anchetă în dosarul celor 13 ex-deputați transfugi (printre care Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi și Serghei Sîrbu).

Anterior, Mihail Ivanov a gestionat urmărirea penală în dosarul privatizării „Air Moldova”, precum și în dosarul licitațiilor de sute de milioane de lei câștigate de firma „Bass System”.

Viorel Morari a preluat funcția de șef al PA în 2016. A demisionat în 2019, în urma unui scandal în care a fost acuzat de implicare într-o tentativă de preluare a unei afaceri. A mers chiar și în judecată, iar în septembrie 2019, „ca urmare a tranzacției de împăcare amiabilă”, a fost restabilit în funcție de Dumitru Robu, la acel moment procuror general interimar.

Revenirea sa la PA nu a durat mult, dat fiind faptul că, la 9 decembrie 2019 – la câteva zile de la învestirea în funcție a noului procuror general, Alexandr Stoianoglo, PG a demarat un control complex la PA și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar Morari a fost înlăturat pentru o lună din funcția de șef al PA și delegat la PG.

Între timp, Judecătoria Chișinău a suspendat executarea ordinului semnat de Robu prin care Viorel Morari a fost repus în funcția de procuror-șef la PA, în urma unei cereri făcute de fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Mai târziu, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe.

La începutul lui 2020, pe numele lui Viorel Morari au fost pornite două cauze penale. În primul dosar, care a fost trimis deja în judecată, Viorel Morari este învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Potrivit unui comunicat al PG, acesta a recepționat personal de la Vladimir Plahotniuc o plângere prin care fostul șef al Partidului Democrat din Moldova (PDM) solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios. Ulterior, în baza plângerii, Morari i-a ordonat unui subaltern să pornească, cu o dată din urmă, urmărirea penală în privința lui Platon..

În al doilea dosar în care a fost cercetat, Morari era bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu.

Potrivit procurorilor, Morari, prin intermediul membrilor de familiei sale și altor persoane apropiate, ar fi spălat mijloace financiare, iar, prin urmare, părinții și fratele lui s-ar fi îmbogățit cu terenuri și imobile de zeci de mii de euro.

Tot în ianuarie 2020, Consiliul Superior al Procurorilor a admis demersul procurorului general și a decis să-l suspende pe Morari din funcția de procuror-șef al PA, până la adoptarea unei hotărâri definitive în dosarul în care este vizat.

În iunie 2020, procurorii PCCOCS au decis scoaterea de sub urmărirea penală a lui Morari, în dosarul îmbogățirii ilicite, dat fiind faptul că nu au fost adunate suficiente probe pentru al pune sub învinuire, potrivit profilului realizat de RISE Moldova.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: