Șeful Misiunii OSCE în Moldova a prezentat la Viena raportul semestrial. Chișinăul a cerut, din nou, retragerea armatei ruse
Full Article 3 minutes read

Șeful Misiunii OSCE în Moldova a prezentat la Viena raportul semestrial. Chișinăul a cerut, din nou, retragerea armatei ruse

Șeful Misiunii OSCE în Moldova a prezentat pe 22 octombrie, la Viena,  raportul semestrial de activitate a Misiunii, axat în mare parte pe evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), SUA, Ucraina, Turcia, UE şi statelor aliniate acesteia au criticat acțiunile Tiraspolului. Tot ieri, ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) nu a fost deschisă a treia săptămână consecutiv, din cauza neaprobării ordinii de zi.

„Acţiunile unilaterale ale regimului de la Tiraspol vizând instalarea posturilor ilegale de control de-a lungul liniei administrative, îngrădirea liberei circulaţii, precum şi degradarea situaţiei drepturilor omului în regiune, au determinat o reacţie critică în cadrul Consiliului Permanent al OSCE din partea Statelor Unite ale Americii, Ucrainei, Turciei, Uniunii Europene şi statelor aliniate acestora. Misiunea OSCE în Moldova şi statele participante au trecut în revistă aspecte ale dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului”, se arată în comunicatul MAEIE.

Delegația Republicii Moldova a calificat drept „distructive” acţiunile premeditate ale exponenţilor de la Tiraspol. Acțiunile ar afecta climatul politic în procesul de negocieri în formatul „5+2”, ar pune în pericol îndeplinirea angajamentelor luate în cadrul „pachetului Berlin plus”, ar eroda mecanismul existent de menţinere a păcii pe Nistru, precum şi ar reduce drastic posibilitatea de interacţiune pe alte domenii dintre Chişinău şi Tiraspol.

De asemenea, a fost exprimat regretul cu privire la lipsa progresului în retragerea trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind reconfirmată poziţia autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate străine.

Statele participante la OSCE au reiterat susţinerea pentru soluţionarea paşnică, cuprinzătoare şi durabilă a conflictului transnistrean pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

Potrivit unui comunicat publicat de Biroul Politici de Reintegrare, ședința Comisiei Unificate de Control nu a fost deschisă deja a treia săptămână consecutiv, după ce părțile nu au reușit să cadă de acord asupra stabilirii ordinii de zi.

În cadrul aceleiași reuniuni, delegația Republicii Moldova a remis o adresare, prin care solicită celorlalți membri ai Comisiei să faciliteze la 1 noiembrie deplasarea funcționarilor electorali ai secțiilor de votare cu urnele mobile către două centre de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, amplasate în satul Cocieri și, respectiv, către instituțiile penitenciare nr.8 și nr.12 ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, dislocate în Bender.  Se subliniază că în condițiile pandemiei de COVID-19, la desfășurarea procedurii de votare vor  fi asigurate măsurile antiepidemiologice stabilite de autorități.

O nouă întâlnire de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control a fost stabilită pentru 29 octombrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: