Seismele continuă. Cutremur cu magnitudinea 5,4 în Kazahstan
Full Article 3 minutes read

Seismele continuă. Cutremur cu magnitudinea 5,4 în Kazahstan

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs în sudul Kazahstanului, potrivit rețelei de stații seismice a SOME LLP, scrie kaztag.

„Pe 6 februarie, la ora 19:02:40, ora Almatî, a fost înregistrat un cutremur. Epicentrul cutremurului este situat la 628 km vest de Almatî, în Kazahstan. Magnitudinea MPV este de 5,4”, se arată în raport.

Epicentrul a fost între Șîmkent și Turkistan, a informat presa regională. Datele despre victime nu au fost încă recepționate.

Amintim că un cutremur cu magnitudinea 7,8 a avut loc în sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria. Numărul morților în urma cutremurului din Turcia și Siria a ajuns la 640.

Republica Moldova a reacționat rapid, după cutremurul masiv care a devastat în această dimineață Turcia și Siria. Autoritățile au anunțat asistență pentru Turcia. Informațiile au fost confirmate pentru NM de către ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, Liliana Pușcașu.

Potrivit reprezentanților IGSU, Moldova este gata să trimită 50 de pompieri și tehnică specializată.

„Guvernul Turciei a emis o solicitare de ajutor în urma seismului produs. Astfel, Republica Moldova a pregătit să trimită 50 de pompieri și tehnică. Comunicatul va fi emis atunci când va fi clar că ei pleacă. La această oră, autoritățile de la Chișinău așteaptă răspuns de la partea turcă. Oferta Moldovei este depusă la mecanismul Euro-Atlantic de răspuns la dezastre”, a precizat Liliana Pușcașu pentru NM.

Ankara a primit oferte de asistență din partea a 45 de țări după cutremur, a anunțat anterior Erdogan.

Urmare a cutremurului care a avut loc în sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a făcut demersuri pentru a fi verificată apartenența la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului. Astfel se menționează că până la momentul actual, printre victime nu există cetățeni moldoveni răniți sau spitalizați în urma cutremurului. Totodată, Ambasada Moldovei la Ankara este pregătită să acorde asistență de specialitate în caz de necesitate.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a arătat „profund întristată de știrile din Turcia și din țările vecine cauzate de cutremur”. Șefa statului a publicat o declarație pe pagina sa de Twitter.

„Profund întristată de știrile din Turcia și din țările vecine cauzate de cutremurul devastator din această noapte. Gândurile noastre sunt la toți cei care au suferit în această catastrofă groaznică”, a scris aceasta.

Ulterior, în jurul orei 12:00, un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,8 grade, a fost raportat în centrul Turciei.

Menționăm că un lanț de cutremure a avut loc și în România. Institutul de Geologie și Seismologie din Moldova a declarat că seismul a fost resimțit și în țara noastră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: