Senatul SUA îl condamnă, unanim, pe Putin drept „criminal de război”
Full Article 2 minutes read

Senatul SUA îl condamnă, unanim, pe Putin drept „criminal de război”

Senatul SUA a adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care se cere anchetarea acțiunilor președintelui Rusiei Vladimir Putin în calitate de „criminal de război”, informează Reuters.

Agenția Reuters a remarcat că „este o manifestare rară de unitate în Congresul american, destul de divizat, de altfel”.

Liderul majorității democrate din Senatul american Chuck Schumer a menționat: „În această sală ne-am unit – democrați și republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate evita responsabilitatea pentru monstruozitățile săvârșite împotriva poporului ucrainean”.

În document se arată că Senatul SUA condamnă „violența, crimele de război, crimele împotriva omenirii”, săvârșite de forțele armate ruse sub conducerea lui Putin. De asemenea, instanțele internaționale sunt îndemnate să investigheze faptele lui Putin, a Consiliului de securitate al Federației Ruse în legătură cu „posibile crime de război”.

Amintim că, pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin a anunțat începerea „operațiunii militare speciale” în Ucraina. La scurt timp, în Rusia a fost adoptată și promulgată o lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea informațiilor false despre forțele armate”, iar presei i s-a interzis, sub amenințarea pedepsei penale și desființării redacțiilor, să numească acțiunile Rusiei în Ucraina drept „război”.

***

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, de la începutul războiului, în Ucraina au murit cel puțin 691 de civili, inclusiv 48 de copii.

Datele Procuraturii Generale ale Ucrainei arată, însă, că cel puțin 103 copii au murit în Ucraina din cauza conflictului militar. În același timp, Kievul susține că circa 14 000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei în Ucraina.

NM recomandă cititorilor să trateze cu rezervă datele privind pierderile înregistrate, prezentate de părțile implicate în conflict, pe timp de război.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: