Serbia cere dovezi privind implicarea unor diversioniști sârbi în planul Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova
Full Article 3 minutes read

Serbia cere dovezi privind implicarea unor diversioniști sârbi în planul Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova

Conducerea Serbiei neagă informația potrivit căreia cetățenii sârbi ar putea fi implicați în acțiuni de destabilizare a Moldovei, cu scopul de a schimba puterea constituțională, așa cum a declarat în ajun președinta țării Maia Sandu. Ministrul Afacerilor Externe Ivica Dačić a cerut explicații din partea Chișinăului, scrie Evropeiskaya Pravda.

„Solicităm părții moldovenești să ne pună la dispoziție imediat toată informația deținută în acest sens, pentru că până acum Moldova nu ne-a comunicat astfel de mesaje”, a declarat ministrul sârb de Externe.

Acesta a adăugat că Serbia nu poate ignora subiectul, întrucât astfel de informații dăunează reputației țării, iar participarea cetățenilor sârbi la conflicte armate în afara țării este pedepsită penal.

„Am solicitat ambasadorului nostru acreditat la Chișinău să ceară lămuriri în legătură cu declarațiile președintelui Moldovei de la Ministerul Afacerilor Externe, precum și să ne ofere imediat informația despre oamenii bănuiți de participare la astfel de acțiuni”, a subliniat diplomatul sârb.

***

NM a solicitat precizări de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în legătură cu solicitarea ministrului sârb.

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

Șefa statului a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări”, a adăugat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

Deputatul PAS Andrian Cheptonar a declarat pe 13 februarie că mai mulți diversioniști din Serbia urmau să ajungă în Republica Moldova cu pretextul desfășurării unui meci de fotbal de la Chișinău.

Moscova a negat categoric acuzațiile și a dat asigurări că nu are astfel de planuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: