Serebrian, nemulțumit că Tiraspolul vorbește tot mai des despre „independența” regiunii. Ce a discutat cu reprezentantul Moscovei?
Full Article 2 minutes read

Serebrian, nemulțumit că Tiraspolul vorbește tot mai des despre „independența” regiunii. Ce a discutat cu reprezentantul Moscovei?

După întrevederea cu ambasadorul Ucrainei în Moldova, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian s-a întâlnit pe 18 iulie și cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn. Serebrian a declarat, că la moment formatul 5+2 este înghețat din cauza războiului din Ucraina și s-a arătat indignat de declarațiile negociatorului șef din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, privind „independența” regiunii.

Totuși, faptul că nicio întâlnire în formatul 5+2 nu a existat de la sfârșitul anului 2019 semnalează și existența unor probleme structurale mai profunde, care trebuie abordate”, se menționează în sursa citată.

A fost accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2.

Totodată, multe declarații ale unor jurnaliști și persoane publice de la Moscova conțin mesaje îngrijorătoare, chiar amenințătoare”, se menționează în comunicat.

S-a atras atenția asupra excluderii potențialelor provocări care ar periclita buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din raioanele de est ale țării și accesul fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari.

Reprezentantul Special a fost de acord cu existența provocărilor aferente accesului la terenurile agricole, școlilor predare în limba română și, în general, obstacolele în calea liberei circulații pe Nistru”, potrivit sursei menționate.

Vicepremierul Serebrian a atras atenția și asupra condițiilor inumane în care sunt deținuți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova în penitenciarele din raionale de est ele țării, fiind evocat în mod particular cazul lui Adrian Glijin. S-a reiterat faptul, că există o nevoie stringentă de a aborda în cadrul negocierilor deteriorarea evidentă a respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Oleg Serebrian a avut astăzi și o întrevedere cu ambasadorul ucrainean Marko Șevcenko și tot azi va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles, unde se va întâlni cu Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședintele Comisiei Europene și alți oficiali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: