Serebrian: „Nu este un grad de alertă ridicat în legătură cu posibilitatea implicării Transnistriei în conflict”
Full Article 3 minutes read

Serebrian: „Nu este un grad de alertă ridicat în legătură cu posibilitatea implicării Transnistriei în conflict”

Pericolul dezghețării conflictului din regiunea transnistreană, nu este foarte înalt, dar nu putem neglija probabilitățile. Totodată, oamenii și autoritățile din Tiraspol nu doresc escaladarea situației. Declarațiile au fost făcute de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

„O doză de risc există și a existat întotdeauna, un conflict care este înghețat are capacitatea de a se dezgheța în orice circumstanțe mai favorabile sau nefavorabile. Cum situația din întreaga regiune este îngrijorătoare, nu putem spune că nu există niciun risc. Ar fi o exagerare să spun, bineînțeles, asta. Riscul implicării imediate în timpul cel mai apropiat sau gradul de risc, deocamdată, nu este unul foarte înalt sau înalt”, a declarat vicepremierul.

Serebrian a mai menționat că nu poate spune că îngrijorările sunt în totalitate neîntemeiate – „dar, totuși, nu trebuie să exagerăm dimensiunea acestor îngrijorări”. „Deci, nu este un grad de alertă ridicat în legătură cu posibilitatea implicării acestei zone în conflict”, a declarat oficialul.

Potrivit lui Serebrian, este necesară menținerea comunicării între Chișinău și Tiraspol, tocmai, de aceea, zilele trecute, a fost organizată o întâlnire cu pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Totodată, Oleg Serebrian consideră că „nimeni” din regiunea transnistreană nu dorește un conflict în zonă.

„Nu am simțit în partea stângă a Nistrului, nici în rândul populației, nici în rândul mediului de afaceri, cu care am avut contact în ultimul timp, adică nu doar cu așa-zisele autorități de dincolo, și cu oameni simpli, profesori, părinți de-ai unor elevi din școlile românești sau mediul de afaceri, cum am spus. Nimeni nu este interesat de escaladarea tensiunilor și nimeni nu vrea ca acest conflict să se dezghețe, să ajungă într-o fază activă”, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare.

„Totuși, nu există un risc ca acest conflict să degenereze, cel puțin, în viitorul apropiat”, a menționat Oleg Serebrian.

Potrivit acestuia, numărul soldaților din Transnistria este mic și nu ar prezenta un risc.

„Ei sunt în jur de 1500-2000, adică nu putem vorbi despre un contingent impresionant. Ținând cont de dimensiunea războiului din Ucraina, de numărul de forțe implicate și ne uităm la ce este în regiunea transnistreană, este prea puțin, adică nu avem nici măcar o divizie”, a explicat Serebrian.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: