Serviciul de Securitate al Ucrainei a inițiat un dosar penal pe faptul dispariției fostului judecător Nicolae Ceaus
Full Article 2 minutes read

Serviciul de Securitate al Ucrainei a inițiat un dosar penal pe faptul dispariției fostului judecător Nicolae Ceaus

Serviciul de Securitate al Ucrainei a inițiat un dosar penal pe faptul dispariției fostului judecător Nicolae Ceaus, informează Hromadske.

Anterior, Svetlana Ceaus s-a adresat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu solicitarea de a interveni în căutarea soțului ei.

Recent, jurnaliștii RISE Moldova au stabilit că răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus a fost pusă la punct cu cel puțin 19 zile înainte de evenimentul propriu-zis. O grupare de cel puțin 10 persoane s-a ocupat, în perioada 15 martie-3 aprilie 2021, de filarea acestuia. Potrivit sursei citate, membrii grupării, cetățeni ai Ucrainei, au ajuns în Republica Moldova fie cu microbuze de curse regulate, fie traversând frontiera pe jos. Cel puțin cinci dintre ei s-au folosit pentru asta de identități false.

***

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: