Parlamentul Republicii Moldova

Sesiunea de toamnă a Parlamentului s-a încheiat

Parlamentul de Legislatura a XI-a s-a convocat în ultima ședință plenară a sesiunii de toamnă 2021. Deputații au aprobat, pe 24 decembrie, hotărârea privind încheierea sesiunii a doua ordinare din acest an.

Într-un discurs de la tribuna centrală, deputatul BCS, Corneliu Furculiță, a criticat activitatea guvernării, amintind că în perioada realizării programului de guvernare „Moldova vremurilor bune”, benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit.

„Gazul natural s-a scumpit cu 139%, iar energia termică s-a scumpit cu 60%. Cu circa 30 la sută s-au scumpit cărbunii și tot cu aproape atâta s-au scumpit lemnele pentru foc. Sper că noul an va fi unul mai constructiv, când majoritatea parlamentară va lua în calcul vocea opoziției, propunerile și soluțiile noastre, care sunt așteptate de popor. Pentru asta cetățenii au votat pentru noi, ca să le facem viața lor mai bună, nu doar a demnitarilor și verișoarelor acestora”, a conchis deputatul.

Între timp, vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi, a declarat că în acest an, au reușit să facă lucruri bune, iar 2022 va fi anul reformelor.

„În anul 2022 vom pune fundamentul unei justiții independente, care lipsește cu desăvârșire în Republica Moldova. Vom construi un sistem medical mai performat și empatic, vom edifica un sistem social mai generos, echitabil și vom construi o economie mai competitivă. Toate aceste lucruri le vom reuși, dragi colegi, grație abnegației, profesionalismului și integrității de care dați dovadă în fiecare zi”, a specificat Popșoi.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Азертадж

Pe fondul conflictului diplomatic cu Baku, în Rusia au început să fie percheziționați și reținuți azeri influenți

În orașele din Rusia au început raiduri împotriva reprezentanților diasporei azere, scrie The Moscow Times. Acestea au loc pe fundalul deteriorării relațiilor dintre Moscova și Baku, după reținerea a aproximativ 50 de persoane originare din Azerbaidjan la Ekaterinburg. La Voronej, forțele de ordine au descins cu percheziții la Jusif Khalilov — originar din Azerbaidjan și coproprietar al celei mai mari piețe din oraș, Piața Alexeevski. Acesta nu a fost reținut deocamdată.

Potrivit sursei, la Ekaterinburg a fost reținut șeful organizației „Azerbaidjan-Ural”, Șahin Șihlinski. Potrivit fiului său, Șihlinski a fost dus la audieri în calitate de martor într-un dosar în cadrul căruia, anterior, au avut loc rețineri de amploare în capitala regiunii Ural, Ekaterinburg. El a mai spus că, în timpul reținerii, forțele de ordine au îndreptat armele spre mașina lor, după care au spart geamurile autoturismului.

Reținerile în masă ale azerilor din Ekaterinburg au avut loc la sfârșitul lunii iunie. Acestea au fost legate de dosare penale deschise în urmă cu mulți ani. Printre cei reținuți s-au aflat frații Gusein și Ziyaddin Safarov, care ulterior au decedat. Procuratura Generală a Azerbaidjanului a deschis un dosar penal pentru „omor premeditat” în cazul fraților Safarov și i-a acuzat deschis pe oamenii legii ruși de cele întâmplate.

Potrivit concluziei experților medico-legali din Azerbaidjan, la Gusein Safarov, în vârstă de 60 de ani, au fost constatate fractura nasului, leziuni la nivelul cutiei toracice, echimoze în zona inghinală, rupturi ale pleurei și plămânilor, traumatisme la ficat și peritoneu. La Ziyaddin Safarov, în vârstă de 55 de ani, au fost depistate multiple hematoame și excoriații pe tot corpul, inclusiv în zona rinichilor și a organelor genitale. De asemenea, îi lipsea una dintre coaste, iar celelalte erau parțial fracturate.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a calificat acțiunile forțelor de ordine ruse drept „violență inacceptabilă”. Baku a anulat toate evenimentele culturale comune cu Moscova, inclusiv vizita viceprim-ministrului Alexei Overciuk. Pe 30 iunie, la biroul „Sputnik Azerbaidjan” din capitala azeră au avut loc percheziții. Șapte persoane au fost reținute, printre care directorul executiv al agenției Igor Kartavîh și redactorul-șef Evgheni Belousov. Autoritățile azere susțin că ambii sunt angajați ai FSB, care acționează sub acoperire. În urma perchezițiilor au fost deschise și dosare penale pentru fraudă, activitate antreprenorială ilegală și spălare de bani proveniți din infracțiuni.

La 1 iulie, Ministerul Afacerilor Interne al Azerbaidjanului a anunțat reținerea încă unui grup de cetățeni ruși. Potrivit instituției, aceștia făceau parte din două grupări infracționale organizate care se ocupau cu contrabandă de droguri din Iran și infracțiuni cibernetice. Sursa menționează că, în videoclipul publicat, pe fețele unor bărbați se observă vânătăi și echimoze.

Tot pe 1 iulie, președintele Parlamentului Armeniei a făcut un apel să se „discute serios problema” interzicerii difuzării canalelor rusești pe

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: