„Și Moldova are experiența ocupației străine”. Sandu, de ziua națională a Lituaniei, despre prețul libertății
Full Article 2 minutes read

„Și Moldova are experiența ocupației străine”. Sandu, de ziua națională a Lituaniei, despre prețul libertății

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, la ceremonia dedicată Zilei Statalității Lituaniei, a evidențiat că ocupația străină „a adus colectivizare forțată și valuri de deportări”. Șefa statului a mai declarat că în pofida provocărilor, astăzi Lituania contează pe continentul european și în lume. „Și Moldova are experiența ocupației străine”, a declarat Sandu, menționând că astăzi, țara noastră comemorează victimele deportărilor staliniste.

În cadrul ceremoniei dedicate Zilei Statalității Lituaniei, președinta a spus că de aproape opt secole, Lituania rămâne o voce importantă în istoria europeană, cunoscând atât perioade de ascensiune și glorie, cât și momente de grea încercare.

„Ocupația străină a încercat să distrugă elitele naționale și a adus teroare, colectivizare forțată și valuri de deportări. În pofida acestor provocări, astăzi vocea distinctă, independentă a Lituaniei continuă să răsune și să conteze, pe continentul european și în lume”, a declarat Sandu.

„Și Moldova are experiența ocupației străine”, a evidențiat președinta, menționând că astăzi, țara noastră comemorează victimele deportărilor staliniste. „Ținem minte aceste crime și suntem datori să nu mai admitem vreodată repetarea lor”, a menționat Sandu.

Președinta a mai spus că moldovenii au urmărit cu admirație și au sprijinit Mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor ‘80, din Lituania.

„Suntem prima țară care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, în primăvara anului 1990. Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru țara mea”, a declarat șefa statului.

Sandu a mai menționat că „într-o perioadă în care unii încearcă să ne convingă că legea pumnului trebuie să domine în secolul 21, noi optăm în continuare pentru dialog între țări”.

„Războiul a aruncat regiunea noastră în incertitudine și ne-a amintit un lucru important: libertatea nu e un dat, nu e un cadou gratuit, pe care putem conta indiferent de circumstanțe. Libertatea trebuie apărată”, a declarat Sandu.

Președinta a menționat că „ca și Lituania, noi cunoaștem prețul libertății noastre și suntem pregătiți să o apărăm”: „Astfel vom garanta pacea, siguranța și prosperitatea regiunii noastre, pentru binele tuturor”, a conchis Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: