Sindicatele cer ca angajații care se vaccinează împotriva Covid să beneficieze de zile libere de la muncă
Full Article 2 minutes read

Sindicatele cer ca angajații care se vaccinează împotriva Covid să beneficieze de zile libere de la muncă

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) propune ca angajații care se vaccinează împotriva COVID-19 să beneficieze de o zi liberă – cea în care este administrat vaccinul. O inițiativă legislativă în acest sens a fost elaborată și remisă în adresa Parlamentului Republicii Moldova.

Propunerea privind completarea Codului Muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 ar avea drept scop instituirea unor garanții pentru salariații care se vaccinează împotriva COVID-19. Potrivit reprezentanților Confederației Sindicatelor, inițiativa ar putea motiva și stimula salariații să se vaccineze împotriva COVID-19 și, astfel, să prevină şi să combată efectele pandemiei.

Proiectul prevede următoarele completări:

(1) Angajatorul este obligat să permită, fără nici o piedică, prezentarea salariaților la instituțiile medicale în ziua vaccinării împotriva COVID-19, menţinîndu-i salariul mediu.

(2) Salariaților care se vaccinează împotriva COVID-19 li se acordă, în baza unei cereri scrise, cîte o zi liberă cu menținerea salariului mediu pentru fiecare doză de vaccin. La cererea scrisă a salariatului, aceste zile pot fi alipite la concediul de odihnă anual.

(3) Salariații care au beneficiat de garanțiile prevăzute la alin. (1) și (2), sînt obligați să prezinte angajatorului certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat potrivit legislației în vigoare.

***

Potrivit datelor disponibile pe platforma vaccinare.gov.md, până în prezent, au beneficiat de ambele de doze de vaccin anti-Covid circa 585 de mii de persoane.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: