Președinta Maia Sandu a declarat că „este de înțeles” solicitarea protestatarilor, dar a adăugat că „suntem deja de câțiva ani într-o situație economică foarte dificilă, provocată de acest război, nu de politicile guvernării”. Totodată, șefa statului a recunoscut că „aceste argumente nu țin locul de banii pe care oamenii vor să-i primească”. Maia Sandu a menționat că au fost oferite majorări atât în sistemul educațional, cât și ajutoare în sectorul agricol „dar e clar că ele nu sunt suficiente”. Potrivit șefei statului, în momentul în care se va reuși mobilizarea mai multor resurse atunci se va încerca folosirea lor „în interesul acestor categorii de oameni”.
În timpul conferinței de presă din data de 19 decembrie, Maia Sandu a fost întrebată ce se poate face în ajutorul protestatarilor.
„Este de înțeles această solicitare care vine de la diferite categorii de oameni. Am vorbit mai devreme despre situația economică și despre faptul că înainte de a începe războiul am avut o creștere economică de 13%. În primul an de război, descreșterea economică a fost de 5% și după asta suntem practic pe zero. Suntem deja de câțiva ani într-o situație economică foarte dificilă, repet, provocată de acest război, nu de politicile guvernării, dar aceste argumente nu țin locul de banii pe care oamenii vor să-i primească”, a comunicat șefa statului.
În continuare, Maia Sandu a adăugat că în momentul în care economia o să crească, aceasta ne va permite „să ne bucurăm de un altfel de mediu economic”.
„Eu știu că Guvernul a făcut tot ce a putut ca să ofere niște creșteri, pentru că au fost oferite creșteri și în sistemul educațional, și ajutoare în sectorul agricol tot au fost oferite, dar e clar că ele nu sunt suficiente. Am văzut că Ministerul Educației a venit cu o soluție parțială ca să crească mai mult salariile în sistemul educațional pentru cei care dețin grade didactice, pentru că asta într-un fel ajută și la creșterea motivației profesorilor pentru a obține aceste grade didactice. În momentul în care economia o să crească mai mult și sperăm, în primul rând, tare sperăm că va fi găsită o soluție pentru o pace justă și sustenabilă în anul 2025, și asta ne va permite și nouă să ne bucurăm de un altfel de mediu economic. În momentul în care o să reușim să mobilizăm mai multe surse și cunoașteți că inclusiv eu am contribuit la mobilizarea surselor externe pentru ca să putem să suplimentăm bugetul și ca să putem să ajutăm… deci, resursele pe care le avem încercăm să le folosim cât mai corect și să le distribuim cât mai corect”, a menționat Sandu.
Președinta a mai spus că „problema este că bugetul depinde foarte mult de dezvoltarea economică și de veniturile pe care le generează economia”.
„Nu furăm banii, nu îi irosim, problema este că bugetul depinde foarte mult de dezvoltarea economică și de veniturile pe care le generează economia. Cred că Guvernul va discuta în continuare și toate posibilitățile pe care le vom găsi le vom folosi în interesul acestor categorii de oameni”, a conchis Maia Sandu.
***
Trei proteste au fost anunțate, pentru ziua de 19 decembrie – la Parlament. Primii au protestat reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă. Acestora li s-au alăturat angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Ulterior, în fața Parlamentului, au ajuns și mai mulți agricultori. Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova s-a aflat în fața Parlamentului și a transmis live manifestațiile. Detalii AICI și AICI cu referire la manifestațiile din 19 decembrie. Precizăm că atât sindicatele, cât și agricultorii, au protestat și anterior.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!