SIS a exclus 4 persoane și 3 companii din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor
Full Article 2 minutes read

SIS a exclus 4 persoane și 3 companii din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a exclus 4 persoane şi 3 companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate, că sunt asociate lui Plahotniuc, Andronachi şi Șor – subiecți ai sancțiunilor internaționale. Despre aceasta a aflat RISE Moldova. Portalul de investigații a publicat și un ordin în acest sens, semnat de directorul SIS în septembrie curent. Printre persoanele excluse se regăsește și Lidia Cucoş, fosta administratoare a fundației lui Vlad Plahotniuc Edelweiss. Potrivit sursei, Serviciul nu a oferit o explicaţie a motivelor ce au dus la această modificare a listei, dar mai multe persoane din ea au contestat în instanță legalitatea includerii în acest document. NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții SIS. 

Portalul de investigații de la RISE Moldova a scris, pe 16 septembrie, că SIS a exclus patru persoane şi trei companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate, că sunt asociate subiecților restricțiilor: Plahotniuc, Andronachi şi Șor.

Potrivit sursei, este prima modificare semnificativă a acestei liste făcute publice la începutul acestui an de către SIS şi care includea până la începutul lunii septembrie – 290 de persoane fizice şi 238 de companii şi organizaţii, asociate cu subiecții sancțiunilor internaționale – Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika.

„Astfel printr-un Ordin emis pe 10 septembrie, SIS a exclus din lista persoanelor asociate cu Vladimir Andronachi, pe Dumitru Ciobu şi Iurie Cramarenco, dar şi companiile Ex-Stone SRL şi ADM-Eximcom SRL. Din lista persoanelor asociate cu Vladimir Plahotniuc a fost exclusă Lidia Cucoş, fosta administratoare a Fundației lui Vlad Plahotniuc Edelweiss, iar din lista persoanelor asociate cu Ilan Şor – Stanislav Martînov şi compania Maltel-Plus SRL”, a comunicat portalul de investigații.

SIS a exclus 4 persoane și 3 companii din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor

RISE Moldova

Portalul a adăugat că „SIS nu oferă o explicaţie a motivelor ce au dus la această modificare a listei, dar mai multe persoane din ea au contestat în instanță legalitatea includerii în acest document”.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții SIS în contextul informațiilor publicate. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: