SIS îl contrazice pe Ion Ceban: Declarațiile despre „monitorizarea mașinilor cu gunoi” nu corespund adevărului
Full Article 2 minutes read

SIS îl contrazice pe Ion Ceban: Declarațiile despre „monitorizarea mașinilor cu gunoi” nu corespund adevărului

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) îl contrazice pe primarul mun. Chișinău Ion Ceban, potrivit căruia reprezentanții instituției ar fi monitorizat vehiculele întreprinderii municipale „Autosalubritate”. Într-un răspuns oficial oferit pentru NM, reprezentanții SIS îl acuză pe edil de răspândirea informațiilor false, cu scopul de „a atrage instituția în dispute și jocuri mediatice”.

În data de 7 septembrie, primarul capitalei Ion Ceban anunța stare de urgență în capitală, după ce autoritățile de mediu ar fi blocat depozitarea deșeurilor rezultate în procesul de salubrizare a orașului pe terenul amplasat pe str. Calea Ieșilor din Chișinău. Edilul amenința că, dacă autoritățile nu își vor revedea poziția, municipalitatea va duce gunoiul în fața Guvernului și a autorităților de mediu.

Ion Ceban a menționat și SIS, care ar fi „venit să numere mașinile cu gunoi” de pe strada Calea Ieșilor, unde este poligonul. „Sunt lucruri ieșite din comun deja”, a comentat primarul.

NM a solicitat atunci un comentariu din partea instituției. În răspunsul primit pe 14 septembrie, declarația lui Ion Ceban este infirmată.

În contextul solicitării Dumneavoastră cu privire la declarațiile publice ale primarului mun. Chișinău referitor la pretinsa monitorizare a vehiculelor Î.M. Regia Autosalubritate, Vă comunicăm următoarele. Potrivit legislației în vigoare, Serviciul de Informații și Securitate nu deține competențe de supraveghere şi control al respectării legislației de mediu, inclusiv a serviciilor de salubrizare, aceste atribuții revin Inspectoratului Ecologic de Stat. Ca urmare, Vă informăm că declarațiile menționate nu corespund adevărului și au menirea de a atrage instituția în dispute și jocuri mediatice”.

Serviciul de Informații și Securitate

Nu este pentru prima oară când primarul Ion Ceban face acuzații în adresa SIS. În luna aprilie, edilul a anunțat că angajații instituției ar fi conectat în birourile funcționarilor Primăriei Chișinău „telefoane guvernamentale” care ar face legătura cu organele centrale. Reprezentanții SIS au reacționat printr-un comentariu la postarea edilului. Aceștia au dat asigurări că acționează în strictă conformitate cu legea și au menționat că au asigurat doar deservirea tehnică, planificată, a echipamentelor, iar asemenea aparate telefonice nu mai folosesc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: