SIS: Jurnalista Rosssia 24, care i-a luat interviu lui Dodon în arest la domiciliul a venit în Moldova cu încălcări
Full Article 4 minutes read

SIS: Jurnalista Rosssia 24, care i-a luat interviu lui Dodon în arest la domiciliul a venit în Moldova cu încălcări

Corespondenta de la Rossia 24 care a realizat un interviu cu ex-președintele Igor Dodon la mijlocul lunii iulie, din arest la domiciliu, a încălcat prevederile unei hotărâri guvernamentale cu privire la acreditarea reprezentanților presei străine în Republica Moldova. Biroul Migrație și Azil urmează să se expună pe marginea subiectului, potrivit unui răspuns oficial al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru Media Azi.

„Olga Armiakova nu a solicitat acreditare pentru desfășurarea activității jurnalistice pe teritoriul Republicii Moldova, astfel a încălcat prevederile Hotărârii Guvernului cu privire la acreditarea jurnaliștilor străini în Moldova”, se arată în răspunsul SIS, pentru sursa citată, pe marginea interviului difuzat de postul de televiziune rus Rossia 24 pe 15 iulie.

Reprezentanții Serviciului au precizat că autoritatea națională competentă pentru străini (Biroul Migrație și Azil, o subdiviziune a Ministerului Afacerilor Interne) urmează să se expună referitor la legalitatea aflării și desfășurării unei anumite activități de către jurnalistă pe teritoriul Moldovei.

Anterior, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian i-a cerut Serviciului de Informații și Securitate să verifice jurnalista de la Rossia 24, care i-a luat interviu fostului președinte Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu.

„Este nevoie să se vină cu o explicație din partea organelor, dar din câte înțeleg această doamnă a venit mai demult la rude în Moldova. Înțeleg că a venit până la începutul războiului și nici nu a fost în competențele legale ale instituțiilor să i se refuze intrarea în țară. Cum a ajuns acum să dea interviu la Dodon, într-adevăr este o problemă, și fac un apel la SIS să vină cu explicație cu referire la această propagandistă”, a declarat Marian, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumentează cazul lui Dodon, a declarat anterior că procurorii nu au fost notificați despre nicio vizită a unui reprezentant a instituțiilor mass-media din țară sau din afara țării la domiciliul lui Dodon. Mai mult, Iarmaliuc a menționat că nici instanța de judecată nu ar fi anunțat procurorii despre o astfel de cerere – procedură obligatorie în cazul în care ea ar fi fost depusă.

Pe de altă parte, fostul președinte Igor Dodon a declarat că nu a încălcat decizia instanței atunci când a primit jurnaliști în casa sa, deși se afla în arest la domiciliu.

„Nu am încălcat absolut deloc decizia instanței, care a specificat foarte clar care sunt restricțiile. Așa că dacă doriți interviu de la domiciliu, poftim, mergeți la avocați, depuneți o cerere, iar eu voi decide dacă accept au nu”, a declarat Dodon.

De menționat că fostul șef de stat, Igor Dodon, a oferit un interviu, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru postul de televiziune rus Rossia 24, din arest la domiciliu. În cadrul acestuia, Dodon a vorbit despre situația din țară, despre criza gazelor, aderarea la UE, regiunea transnistreană, dar și despre dosarul penal în care figurează. Acesta este al doilea interviu oferit de Dodon din arest la domiciliu. Anterior, ex-președintele a vorbit într-un interviu pentru mass-media din Republica Moldova.

Pe 29 iulie curent, magistrații CA au decis că fostul șef de stat va rămâne în arest la domiciliu. După ședință, procurorul de caz Petru Iarmaliuc a declarat că judecătorii au admis parțial solicitarea acuzării, iar cea a apărării a respins-o în totalitate.

„Învinuitul Igor Dodon, are interdicția de a ieși din domiciliu, de a comunica cu alte persoane decât cu membrii familiei sale sau mama lui. Nu poate să comunice cu nimeni, în afară de persoanele cu care locuiește în casă și mama sa”, a spus procurorul de caz Petru Iarmaliuc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: