noi.md

SIS și CNA vor avea dreptul să acceseze imaginile înregistrate de camerele care monitorizează traficul rutier

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Centrul Național Anticorupție (CNA) vor avea acces la imaginile video transmise de camerele de supraveghere ale Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere „Controlul traficului”. Imaginile vor putea fi accesate, în regim online, fără a avea acces la datele înregistrate de sistem în scopul prelucrării sau modificării acestora. Prevederile sunt incluse într-un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul de Interne (MAI), transmite IPN.

Necesitatea acordării unui astfel de acces se justifică prin sporirea capacităților Serviciului de Informații și Securitate și Centrului Național Anticorupție în domeniul prevenirii și combaterii acțiunilor care afectează securitatea statului, precum și implicarea acestora în procesul de combatere a  corupției și actelor conexe corupției, precum și recuperarea bunurilor infracționale”, argumentează MAI.

Potrivit inițiativei, modul de accesare și vizualizare a informaților din Sistem se va efectua de către un număr strict determinat de ofițeri de informații din cadrul SIS și ofițeri de investigații din cadrul CNA, cu autorizarea corespunzătoare din partea factorilor decizionali, iar aceștia nu vor avea acces nelimitat în regim de monitorizare instant prin intermediul acestui Sistem, ci va fi condiționat de normele legale.

Actualmente, pot accesa și vizualiza informația din sistem:
– angajații din cadrul Serviciului Tehnologii Informaționale;
– Inspectoratului General al Poliției
– autorități administrative din subordinea MAI;
– autorități din cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat, cărora le revin atribuții în domeniul de asigurare a ordinii publice, prevenirea și curmarea infracțiunilor și altor încălcări ale legilor.

În prezent, Sistemul automatizat de supraveghere a circulației rutiere actualmente este constituit din 73 de posturi, dintre care 48 de posturi de supraveghere a circulației rutiere sunt amplasate în municipiul Chișinău. Totodată, pe traseele naționale și municipiul Chișinău urmează să fie construite 23 de posturi noi. În acest sens se elaborează documentația de proiect – proiectarea construcțiilor, elementelor de rezistență, a rețelelor electrice și proiectarea topo-geodezică și geologică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: