Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova își propune să facă publice mai multe manuale ale serviciilor secrete din perioada sovietică, KGB și NKVD. Desecretizarea va avea loc în comun cu cercetători din domeniul arhivistic și istoric. Potrivit Serviciului, aceste documente istorice evidențiază „tehnicile și metodele de propagandă, dezinformare și manipulare utilizate în trecut și pe care forțele ostile Republicii Moldova continuă să le folosească pentru a diviza societatea”. SIS a adăugat că accesul la aceste informații va permite publicului să înțeleagă mai bine pericolele actuale.
Pe 6 septembrie, reprezentanții SIS au anunțat despre o întâlnire cu mai mulți cercetători din domeniul arhivistic și istoric.
Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului, părțile au decis să colaboreze.
„Un aspect deosebit de important al acestei colaborări îl reprezintă procesul de desecretizare a unor materiale din arhiva Serviciului de Informații și Securitate. Desecretizarea acestor documente istorice va permite accesul publicului la informații esențiale privind trecutul nostru, contribuind la o mai bună înțelegere a evenimentelor care au modelat destinul națiunii. Astfel, acest demers nu doar că va aduce un plus de transparență, dar va facilita și reconcilierea națională prin elucidarea unor aspecte controversate din istoria recentă”, au anunțat reprezentanții SIS.
Instituția a menționat că „printre materialele ce urmează a fi desecretizate se regăsesc mai multe manuale ale serviciilor secrete din perioada sovietică, KGB și NKVD”.
„Aceste documente istorice relevă tehnicile și metodele de propagandă, dezinformare și manipulare utilizate în trecut și pe care forțele ostile Republicii Moldova continuă să le folosească pentru a diviza societatea, compromite procesele democratice și menține țara noastră în sfera de influență externă. Accesul la aceste informații va permite publicului să înțeleagă mai bine pericolele actuale, să reziste mai eficient la încercările de manipulare și să sprijine eforturile de consolidare a democrației, independenței, integrității teritoriale și rezilienței cetățenilor noștri”, au comunicat reprezentanții SIS.
Se menționează că Serviciul de Informații și Securitate a transmis „alte 34 203 de dosare Agenției Naționale a Arhivelor”.
„Acestea au fost parte a Fondului materialelor documentare de filtrare și trofeu și a Fondului materialelor documentare a persoanelor supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, care au trecut procedura de reabilitare la Procuratura Generală, ulterior fiind desecretizate de către Comisia departamentală a SIS”, au declarat reprezentanții instituției.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!