Slusari dă alarma: „Se așteaptă o situație foarte gravă, să nu spun catastrofală, în domeniul agrar”
Full Article 2 minutes read

Slusari dă alarma: „Se așteaptă o situație foarte gravă, să nu spun catastrofală, în domeniul agrar”

Dacă fondul de subvenționare a agricultorilor nu va fi majorat, fermierii se vor confrunta cu o situație financiară dificilă. Îngrijorările vin din partea deputatului blocului ACUM, Alexandru Slusari. Într-un briefing de presă care a avut loc astăzi, 28 noiembrie, acesta a anunțat că suma datoriilor la acest capitol pentru anul 2020 constituie 615 mln de lei și este dublă față de cea de la începutul anului 2019.

„Putem constata că această ramură importantă în mai multe țări rămâne Cenușăreasa. Pe fermieri, în 2020, dacă nu vom întreprinde modificări importante, îi așteaptă o situație dificilă în ceea ce ține de finanțarea din bugetul de stat. Suma peste soldul disponibil este de 615 mln de lei. Este suma datoriilor cu care trecem în 2020 la capitolul subvenționarea sectorului agroalimentar. Suma este dublă față de cea de la începutul lui 2019”, a explicat Slusari.

Parlamentarul a precizat că agricultorii și producătorii agricoli vor dispune anul viitor de o finanțare de aproximativ 200 de mln de lei.

„Se așteaptă o situație foarte gravă, să nu spun catastrofală, în domeniul agrar. Câțiva ani s-a mers pe linia de stimulare a modernizării agriculturii, pe majorarea unor cote procentuale, dar fondul de subvenționare rămânea neschimbat. Aceeași mărime, de 900 de milioane, a fost în 2017, 2019, toamna am rectificat bugetul cu 50 de mln, dar chiar și așa, după cum vedeți, stimați fermieri, nu rezolvăm problema”, a mai spus deputatul.

Alexandru Slusari a mai spus că fără majorarea fondului de subvenție cu cel puțin un miliard și jumătate de lei, nu se poate miza pe modernizarea sectorului agrar. Acesta a ținut să sublinieze că acest sector constituie principala sursă de venit pentru localitățile rurale și aici este antrenată aproape 40% din forța de muncă.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: