„Sobciac de Moldova”. De ce aspiră Natalia Morari la funcția de președinte și ce legătură au cu aceasta Platon și Kremlinul
Full Article 6 minutes read

„Sobciac de Moldova”. De ce aspiră Natalia Morari la funcția de președinte și ce legătură au cu aceasta Platon și Kremlinul

Jurnalista din Moldova Natalia Morari a anunțat pe 18 iulie că va candida pentru funcția de președinte. NM vă spune ce se cunoaște despre ea, ce rol intenționează să joace în cursa electorală și de ce ar avea nevoie de toate acestea.

Aceasta este Morari

Natalia Morari este una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Moldova. Ea a făcut studii superioare la Moscova și acolo și-a început cariera în jurnalism. După publicarea investigației „Casieria Neagră a Kremlinului” în revista The New Times în 2008, Nataliei Morari i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Rusiei, iar mai târziu i-a fost refuzată oferirea cetățeniei ruse. În 2012, ea a reușit să se întoarcă în Rusia, după ce redactorul șef al The New Times, Eugenia Alibaț, a avut o discuție personală cu președintele de atunci a Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Sobciac de Moldova”. De ce aspiră Natalia Morari la funcția de președinte și ce legătură au cu aceasta Platon și Kremlinul

În Moldova, despre Natalia Morari s-a vorbit mult timp că ar fi „organizatoarea protestelor din 7 aprilie 2009”. Ea nu și-a recunoscut vina și a afirmat că a participat doar la o acțiune pașnică organizată pe 6 aprilie. Ulterior, toate acuzațiile la dresa ei au fost retrase.

Morari s-a implicat activ în jurnalism. Din 2010, a lucrat la postul de televiziune din Moldova Publika TV, apoi la posturile TV7 și TV8, unde a fost una dintre fondatoare.

În 2021, Natalia Morari a părăsit consiliul de administrare al postului TV8, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a declarat că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

„Sobciac de Moldova”. De ce aspiră Natalia Morari la funcția de președinte și ce legătură au cu aceasta Platon și Kremlinul

După aceasta, Natalia Morari a colaborat o scurtă perioadă de timp cu postul de televiziune N4, dar emisiunea ei a fost închisă din „motive de imagine”.

În prezent, Natalia Morari poate fi urmărită pe internet. Pe YouTube, ea realizează emisiunile Morari Live și „Такая Мораль”, în care critică aspru actuala guvernare condusă de Maia Sandu și PAS, pe care, conform afirmațiilor ei, practic a ajutat-o „să ajungă la putere”, dar acum s-a dezamăgit profund.

În căutarea unui candidat unic

În primăvara anului 2024, Morari a început să promoveze activ în emisiunile sale tema unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale, care ar trebui să-i facă concurență Maiei Sandu. În luna mai, ea a organizat întâlniri între liderii partidelor de opoziție, politicieni și membri ai societății civile pentru a discuta acest subiect. Întâlnirile au fost cu ușile închise pentru presă. Morari a moderat întâlnirile, iar politologul Ian Lisnevschi, Valeriu Ostalep și fostul judecător al Curții Constituționale Stanislav Pavlovschi au fost observatori.

La întâlnire, la aceeași masă s-au așezat liderul socialiștilor Igor Dodon, fostul prim-ministru și liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat, un alt fost prim-ministru și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu, fosta lideră a Găgăuziei Irina Vlah, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi și deputatul Gaik Vartanian, care a reprezentat partidul primarului municipiului Chișinău Ion Ceban, „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN).

„Sobciac de Moldova”. De ce aspiră Natalia Morari la funcția de președinte și ce legătură au cu aceasta Platon și Kremlinul

Unul dintre scopurile evenimentului era găsirea unui candidat unic din partea opoziției. Participanții nu au reușit să ajungă la un acord: Chicu, Vlah, Ulianovschi, Filat au anunțat că vor participa la alegeri de unii singuri, iar Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon l-a susținut în cele din urmă pe fostul procuror general al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a cărui candidatură a fost discutată ca a unui posibil candidat unic. Cu toate acestea, după ce a fost prezentat și susținut de Dodon, șansele lui Stoianoglo de a obține sprijinul altor partide au scăzut brusc.

Natalia Morari nu și-a exprimat niciodată ambițiile prezidențiale, afirmând că a fost doar moderator la întâlniri. Totuși, pe rețelele sociale, s-a discutat că organizarea acestor întâlniri ar fi  fost doar un paravan, iar ulterior ea se va lansa în cursa prezidențială, iar cu câteva zile înainte de anunțul candidaturii sale, informații despre intenția ei au apărut în ziarul rusesc „Kommersant”.

Cine este adevăratul candidat al lui Platon?

Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, consideră că Natalia Morari ar putea aduce „puțin haos” în campanie și ar putea să o facă mai vibrantă. Ea i-ar putea adresa întrebări incomode Maiei Sandu la dezbateri, deși se pare că Sandu nu intenționează să participe la dezbateri.

De asemenea, expertul crede că Morari ar putea „devia parțial suspiciunile” de la alt candidat – Alexandr Stoianoglo. Atât Stoianoglo, cât și Morari sunt acuzați de legături cu Platon. Curăraru consideră că implicarea lui Morari în cursă arată că ea ar fi „candidatul real al lui Platon” și nu Stoianoglo. În Moldova, Platon a înființat propriul său partid, „Phoenix”. Morari însă a declarat că a merge la alegeri în calitate de candidat independent.

„Sobciac de Moldova”. De ce aspiră Natalia Morari la funcția de președinte și ce legătură au cu aceasta Platon și Kremlinul

„Este ceva de genul Ksenia Sobciac de Moldova. Este un fel de voce liberală, dar susținută de Kremlin. Ea va spune că este foarte pro-europeană, dar în același timp este împotriva referendumului. Scopul ei este să atragă voturi de la Sandu și să submineze încrederea în referendum”, a remarcat expertul.

Doctora în științe politice Angela Colațchi consideră că Natalia Morari este un candidat foarte ambițios, cu șanse mici, dar cu o mare susținere financiară din partea lui Platon. „Platon pariază pe doi [Morari și Stoianoglo]. Dacă unul nu merge, va merge celălalt. Nu m-aș mira să apară și un al treilea. El va lucra pe două sau trei fronturi – cât îi va ajunge bani. Ei vor să vadă care sunt șansele lor la alegerile parlamentare”, a concluzionat expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: