Socialiștii au cerut audierea ministrului Agriculturii, iar PAS a acceptat: „Parlamentul nu trebuie să devină un simplu spectator”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii au cerut audierea ministrului Agriculturii, iar PAS a acceptat: „Parlamentul nu trebuie să devină un simplu spectator”

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, va fi audiat în plenul Parlamentului. Propunerea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a fost susținută în ședința plenară din 30 noiembrie cu votul a 58 de parlamentari. Pentru audierea lui Bolea și-au dat votul inclusiv deputați din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS).

Deputatul BCS Radu Mudreac a propus pe 30 noiembrie, în debutul ședinței plenare, audierea ministrului Vladimir Bolea cu privire la crizele prin care trec agricultorii din Moldova, cerințele înaintate autorităților și soluțiile propuse de Guvern.

„Parlamentul nu trebuie să devină un simplu spectator”, a declarat Mudreac.

Propunerea a fost susținută de 58 (23 – BCS, 33 – PAS, 2 – neafiliați) din cei 81 de parlamentari prezenți la ședință. Contra au votat 7 deputați, iar 16 s-au abținut.

„El avea alte planuri azi, dar când colo, iată, nu te mai duci nicăieri. Tu erai cu gândul la procuror, dar acum iată o să trebuiască… Invită procurorul în coace”, a declarat președintele Legislativului, Igor Grosu, după vot.

Deocamdată nu este clar când Bolea va veni în Parlament pentru a răspunde întrebărilor deputaților.

Amintim că fermierii au ieșit la protest miercuri, pe 22 noiembrie. Pe 23 noiembrie, după mai multe tensiuni între polițiști, agricultori, dar și șoferi, circa 200 de tractoare au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, unde staționează până în prezent. Vineri, 24 noiembrie, fermierii au decis să pună „pe pauză” protestul până pe 27 noiembrie, după discuțiile de la Guvern. Atunci, ei au căzut de acord să fie creat un grup de lucru, care să ajute țintit fermierii ajunși în prag de faliment.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat pe 30 noiembrie că „așa numitul moratoriu”, propus de Forța Fermierilor, „nu poate fi aplicat sub nici o formă”. Mai mult, Bolea susține că propunerea de a redistribui din fondul AIPA, pentru 2024, a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui este „discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori”. Oficialul a menționat că Ministerul este în așteptarea unor informații de la 4 entități, printre care băncile din Moldova, după care se va „stabili modul de suport pentru agricultori și suma de bani care va fi alocată”. Într-o reacție, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a spus că „nu există voință politică suficientă”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: