timpul.md

Socialiștii propun ca raionul Taraclia să obțină „statut etnocultural”.

Raionul Taraclia ar putea obține „statut etnocultural”. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de deputații socialiști Chiril Tatarlî și Ivan Zabunov,în data de 15 ianuarie. 

„Statutul raionului etnocultural Taraclia din Republica Moldova este o formă de atutodeterminare etnoculturală a cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în mod compact pe teritoriul raionului Taraclia, se identifică cu comunitatea etnică a bulgarilor în scopul soluționării de sine stătătoare a problemelor de menținere a identității, dezvoltare a limbii, educație și cultură națională”, se arată în document.

Inițiativa prevede că dreptul la statut de raion etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială, iar la efectuarea reformei teritorial-administrative Republica Moldova garantează păstrarea, integritatea și funcționarea plenară a raionului în hotarele sale existente.

„Considerăm că susținând această inițiativă legislativă și manifestând respect față de drepturile minorităților naționale, cultura, limba tradițiile, autonomia etnoculturală, vom contribui la menținerea păcii și armoniei interetnice în țara noastră”, argumentează deputații socialiști.

În proiect mai este scris că raionul etnocultural Taraclia poate crea instituții de învățământ cu predare în limba bulgară, precum și teatre, muzee, biblioteci, iar organele executive ale Republicii Moldova vor acorda asistență în crearea acestora.

Precizăm că un proiect de lege similar a fost înaintat anterior de către deputații Partidului Comuniștilor, însă inițiativa a fost respinsă în 2016.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Încă un raion cere Guvernului instituirea stării excepționale în agricultură: „Situație fără precedent”

Consiliul raional Căușeni cere Guvernului să declare stare excepțională în agricultură din cauza „situației catastrofale provocate de condițiile meteo nefavorabile”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 25 iulie. Este al doilea raion, după Ștefan-Vodă, care solicită introducerea stării de urgență. Despre aceasta a anunțat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că „deși autoritățile cunoșteau situația critică încă din primăvară, nu au fost luate măsuri eficiente pentru sprijinirea fermierilor afectați”.

„O mare parte din raionul Căușeni, ca și alte zone din Sudul țării, înregistrează secetă severă pentru al patrulea an consecutiv, o situație fără precedent în istoria agriculturii moldovenești. Precipitațiile în zonă au fost cu 60-70% sub media multianuală, iar temperaturile extreme au agravat și mai mult situația culturilor agricole”, a declarat Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că este „o situație fără precedent”.

Printre consecințele grave semnalate de fermieri se numără: pierderi de 80-90% la porumb și floarea-soarelui, roade compromise la rapiță și grâu, afectate de înghețurile de primăvară, imposibilitatea efectuării însămânțărilor de toamnă din lipsă de umiditate și falimentarea a zeci de producători agricoli din raion.

Guvernul nu a comentat, deocamdată, solicitarea autorităților raionului Căușeni.

***

Amintim că anterior Consiliul raional Ștefan-Vodă a cerut instituirea stării excepționale în agricultură din cauza secetei din ultimii ani.

În reacție, MAE a anunțat că va analiza solicitarea autorităților de la Ștefan Vodă pentru a ajuta agricultorii „care au necesități reale”.

„Guvernul continuă să ofere resursele necesare pentru ca agricultura să fie eficientă și să țină cont de schimbările climatice care se manifestă to mai accentuat. MAIA lucrează cu fermierii să facă tranziția la culturi și tehnologii care sunt adecvate solului și umidității din regiunile corespunzătoare. Reamintim și despre programul în creștere de subvenționare a sistemelor eficiente de irigare”, precizează instituția.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: