Socialiștii se declară îngrijorați: „Țara noastră nu are nevoie de drone militare, ci de resurse energetice ieftine”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii se declară îngrijorați: „Țara noastră nu are nevoie de drone militare, ci de resurse energetice ieftine”

Socialiștii se declară îngrijorați de ultimele vizite în Moldova ale unor oficiali NATO și miniștri ai apărării din țările UE. Într-un comunicat emis pe 3 octombrie, PSRM remarcă „retorica militaristă” a autorităților și remarcă că Moldova „nu are nevoie de drone militare”. Reacția vine la scurt timp după ce pe internet a fost răspândită o informație falsă, cu privire la o eventuală mobilizare în Moldova. Aceasta a fost negată de Ministerul Apărării.

PSRM a reiterat necesitatea consolidării statutului de neutralitate al statului nostru.

„Neutralitatea ne protejează împotriva unor potențiale încercări de a implica țara noastră în conflicte străine. În situația actuală dificilă, autoritățile moldovenești sunt obligate să facă cele mai echilibrate, înțelepte și responsabile declarații și acțiuni. Declarațiile zgomotoase sunt absolut nepotrivite”, se arată în comunicatul socialiștilor.

În același timp, socialiștii  au făcut un apel către partenerii externi ai Moldovei.

Partidul Socialiștilor respectă partenerii externi ai Republicii Moldova și dorința lor de a ajuta țara noastră, dacă acest suport este în deplină concordanță cu interesele naționale ale statului nostru. În același timp, facem apel către toți partenerii externi ai Republicii Moldova să respecte dorința poporului nostru multinațional de a trăi în pace și armonie în țara noastră. (…) Țara noastră nu are nevoie de drone militare, ci de resurse energetice ieftine, investiții în economie, crearea de noi locuri de muncă, indexarea pensiilor și prestațiilor sociale”, se mai arată în declarație.

Declarația PSRM a fost publicată la scurt timp după ce, pe internet, a început să fie răspândită informația despre o eventuală mobilizare în R. Moldova. Ministerul Apărării a negat-o.

Pe 1 octombrie la Chișinău au venit în vizită miniștrii Apărării ai Germaniei și României, iar pe 29 septembrie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu locțiitorul Asistentului Secretarului General NATO pe afaceri politice și politică de securitate, Javier Colomina, care a venit în Moldova. Atunci, oficialul a declarat că NATO respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și va continua să acorde asistența necesară în modernizarea instituției de apărare în cadrul relațiilor de colaborare stabilite de peste două decenii.

Precizăm că primele contacte ale Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică au fost stabilite după declararea independenţei ţării. La 20 decembrie 1991, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului de Cooperare Nord-Atlantică (CCNA), creat urmare hotărârii reuniunii la nivel înalt a ţărilor membre NATO de la Roma din 7-8 noiembrie 1991. Scopul creării CCNA a fost instituirea unui organism permanent de consultări între adversarii de altă dată pe principalele subiecte de securitate europeană. La prima reuniune CCNA a participat Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, ţara noastră devenind astfel stat membru al acestui Consiliu.

În luna ianuarie a acestui an, Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de Guvern Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Din anul 2006, Planul este actualizat periodic și se bazează pe principiul constituțional de neutralitate și dezideratul de modernizare a sistemului de securitate și apărare.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: