Socialiștii transfugi de la „Renaștere” anunță că vor depune o sesizare la CC pentru a declara „neconstituțional” PAS
Full Article 5 minutes read

Socialiștii transfugi de la „Renaștere” anunță că vor depune o sesizare la CC pentru a declara „neconstituțional” PAS

Partidul „Renaștere” a anunțat că inițiază o procedură prin care să declare drept „neconstituțională” formațiunea de guvernare. Socialiștii transfugi, care au aderat recent la „Renaștere”, Alexandr Nesterovski, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii, au declarat că, în curând, formațiunea va începe o colectare de semnături „împotriva” PAS. Ulterior, aceștia, în calitate de deputați, vor depune o sesizare la Curtea Constituțională privind „scoaterea în afara legii” a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 23 iunie, deputații și membrii partidului extraparlamentar „Renaștere”, Vasile Bolea, Alexandr Nesterovski și Alexandr Suhodolskii, au susținut un briefing de presă. În cadrul acestuia, ei au vorbit despre amenințarea pe care partidul de guvernare l-ar reprezenta pentru Republica Moldova.

Vasile Bolea a declarat că PAS a capturat statul, la fel, cum a făcut-o pe timpuri Partidul Democrat condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Astăzi în anul 2023, noi asistăm la un nou proces, dacă vreți o să-i dau o nouă definiție, de recapturare instituțiilor statului deja de un alt partid, cum este Partidul Acțiune și Solidaritate, care a venit la putere în urma unui scrutin democratic. Dar care a întreprins toate măsurile să recaptiveze acele instituții ale statului care sunt foarte importante în viața de zi cu zi și clădirea unui stat de drept”, a menționat acesta.

În acest context, parlamentarul a spus că Curtea Constituțională, Consiliul Audiovizualului, instanțele de judecată, Consiliul Superior al Magistraturii și  Procuratura Generală ar fi „capturate” de PAS. Totodată, potrivit acestuia, Curtea Supremă de Justiție s-ar afla în „plin proces de recapturare”.

„Evident, eu nu vorbesc despre Parlament, eu nu vorbesc despre Guvern, deoarece acolo totul este clar. Ei nu-i aud, nu-i ascultă pe nimeni, fac ceea ce vor, duc țara pe o cale greșită, după modelul statului vecin, cum este în Ucraina. Toate sondajele arată, și cetățenii o spun, că noi mergem pe o greșită”, a menționat Bolea.

La rândul său, deputatul Alexandr Suhodolskii a declarat că suvernatitatea Republicii Moldova s-ar afla „sub un atac și o amenințare masivă a diferitor puteri, atât din interiorul statului, cât și înafara lui”.

„Înțelegem că suveranitatea presupune mai multe direcții de conducere: conducere internă, suveranitatea adoptării deciziilor, dar și unele externe. Noi vedem foarte bine că actualii parteneri ai autorităților duc o politică agresivă prin care conduc țara noastră și demonstrează că nu suntem suverani în luarea deciziilor. (…) Același lucru se întâmplă și înăuntrul statului. Suveranitatea în luare deciziilor nu este dictată de poporul nostru. (…) Iar următoarea etapă după pierderea suveranității, va fi pirderea. Vedem că în fiecare zi răsună din ce în ce mai aprins vocile așa-zișilor patrioți ai unirii noastre cu România. Noi asta nu vrem”, a spus acesta.

În acest context, Alexandr Nesterovski a anunțat că Partidul „Renaștere” inițiază o procedură pentru a declara PAS drept neconstituțional pe teritoriul Republicii Moldova.

„A venit timpul să scoatem PAS în afara legii, deoarece trăim într-un stat capturat sau recapturat. În acest context, Partidul „Renaștere” inițiază o colectare de semnături cu scopul de a declara PAS drept partid neconstituțional. Noi strânge semnăturile cetățenilor care sunt deacord cu inițiativa noastră, pentru că anume poporul trebuie să decidă cum vom trăi mai departe și tot el este fundația suveranității. Mai departe, noi ca deputați ai Parlamentului ne vom adresa la Curtea Constituțională ca să demonstrăm activitatea ilegală a PAS”, a menționat el.

Deputatul a declarat că, de săptămâna viitoare, vor fi amplasate corturi ale formațiunii, unde cetățenii vor putea veni ca să semneze „împotriva” Partidului Acțiune și Solidaritate. Totodată, potrivit lui Nesterovski, oamenii vor putea indica ce a încălcat PAS, în opinia lor, iar, ulterior, aceste materiale vor fi prezentate la Curtea Constituțională.

„Îndemnăm orice cetățean, orice luptător al democrației și libertății, oricare cetățean care iubește țara noastră și îi susține neutralitatea și independența, să vină la corturile, care vor fi amplasate de săptămâna viitoare, să semneze împotriva partidului anti-popor și pentru independență și o Moldovă puternică”, Nesterovschi”, a conshis el.

De menționat că PAS nu a comentat deocamdată declarațiile deputaților.

Partidul „Renaștere”

Amintim că, în martie, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat că părăsesc Partidul Socialiștilor (PSRM) și se alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte inclusiv Partidul „ȘOR”. Ulterior, cei doi au declarat că își vor lansa propria formațiune, însă, mai târziu, au aderat la Partidul „Renaștere”.

În ceea ce-i privește pe Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschii, pe 17 mai, în presă au apărut informații precum că cei doi, împreună cu ex-candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov, ar fi plecat în Israel, unde se presupunea că urmau să se întâlnească cu liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”. Peste 2 zile, la întoarcerea în țară, Bolea a fost întâmpinat la Aeroport de jurnaliști. Acesta a confirmat informațiile apărute în mass-media și, totodată, a anunțat că va părăsi PSRM. Ulterior, pe 22 mai, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschii au declarat că aderă la Partidul „Renaștere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: