Socialiștii vor protesta în centrul capitalei față de reținerea lui Stoianoglo. Manifestanții sunt invitați să participe fără simboluri de partid
Full Article 2 minutes read

Socialiștii vor protesta în centrul capitalei față de reținerea lui Stoianoglo. Manifestanții sunt invitați să participe fără simboluri de partid

Partidul Socialiștilor (PSRM) va organiza, pe 10 octombrie, un protest în centrul capitalei cu sloganul „Să spunem NU unui stat dictatorial! Să ne apărăm statul de drept!”. Anunțul a fost făcut de către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unei conferințe de presă. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a precizat că acțiunea va fi una apolitică, iar participanții sunt chemați fără simboluri politice. Decizia de a organiza un protest civic vine după ce, marți, în data de 5 octombrie, procurorul general Alexandr Stoiangolo a fost reținut de angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), fiind cercetat penal pentru patru capete de acuzare.

Vlad Bătrîncea a comparat reținerea lui Alexandr Stoianoglo cu acțiunile din timpul guvernării Partidului Democrat, pe când era era controlat de către Vladimir Plahotniuc. Deputatul socialist a mai menționat că s-ar fi încercat împiedicarea procurorului general suspendat de a face publice anumite informații.

„Cerem în regim de urgență să fie publicate materialele dlui Stoianoglo, cu care el urma să iasă în conferință de presă. Ne aflăm în regim de dictatură. Republica Moldova intră în stare de stat capturat. Suntem gata să ieșim în stradă pentru a lupta pentru democrație și pentru libertate, pentru un proces echitabil, pentru respectarea normelor statului de drept. Facem apel la misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova. Suntem nedumeriți de ce nu au apărut reacțiile organismelor internaționale. Înțelegem bine că mai mulți parteneri se află într-o stare de neclaritate, nici ei nu pot înțelege ce se produce în Republica Moldova, de ce sunt încălcate toate normele legale, nu se respectă procedurile legale”, a declarat Vlad Batrîncea.

Deputatul socialistul a precizat că, în cadrul manifestației din 10 octombrie, nu vor fi utilizate simboluri de partid. Amintim că, în ajun, liderul PSRM Igor Dodon a calificat drept „greșeală politică fatală” reținerea lui Stoianoglo. În prezent, Dodon se află la Moscova, împreună cu mai mulți deputați socialiști.

***

Amintim că, din 1 octombrie, mun. Chișinău este sub prag roșu de alertă epidemiologică, din cauza pandemiei de coronavirus. Conform celei mai recente hotărâri emise de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP), sunt interzise manifestările în aer liber.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: