Parlamentul R. Moldova

Socialistul Vasile Bolea va contesta în judecată numirea lui Serghei Merjan în funcția de director al ANSC

Deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Vasile Bolea a anunțat, pe 18 noiembrie, că va contesta în judecată numirea lui Serghei Merjan în funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). În cadrul unui briefing, acesta a acuzat majoritatea parlamentară că ar fi mimat desfășurarea concursului și a cerut organizarea unui concurs nou.

Deputatul Vasile Bolea va iniția procedura de contestare în judecată a hotărârii Parlamentului privind numirea lui Serghei Merjan în funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Acesta a mai declarat că fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a pregătit un proiect de hotărâre, prin care solicită ca Parlamentul să anuleze hotărârea de numire în funcție a dlui Merjan și să organizeze un nou concurs, deoarece concursul respectiv ar fi fost mimat.

„Înainte de a fi organizat acest concurs, în presă au apărut informații despre legăturile dintre președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba cu Merjan. S-a discutat că Merjan este candidatul favorit și va câștiga concursul”, a explicat Bolea.

De asemenea, deputatul socialist susține că a verificat CV-ul prezentat de Merjan și că acesta nu ar corespunde cerințelor legale, întrucît nu ar avea experiență în domeniul achizițiilor publice.

„Am depus o interpelare de deputat la Curtea de Conturi, unde Merjan ar fi activat o anumită perioadă și în răspunsul primit, am ajuns la concluzia că în perioada de activitate în cadrul instituției 2007-2011, dumnealui nu a participat și nu are experiența de cel puțin 5 ani în domeniul achizițiilor publice”, a spus Vasile Bolea.

Serghei Merjan a fost numit, pe un termen de șapte ani, în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor, director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat, pe 28 octombrie, cu votul a 54 de deputați.

***

Concursul a fost anunțat pe 22 septembrie de către Comisia economie, buget și finanțe, după ce, pe 10 septembrie, Anatolie Zagorodnîi și-a depus cererea de demisie din funcția respectivă.

Serghei Merjan are studii în domeniul managementului administrației publice, finanțe, audit și contabilitate. Anterior, acesta a activat la Asociația Promo-LEX, în calitate de expert în achiziții publice, la Banca Mondială și la Agenția de Servicii Publice. De asemenea, Serghei Merjan a fost coordonator de proiecte în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La concursul de selectare a candidaturii pentru funcția de director al ANSC au depus dosarele nouă persoane, iar două dintre ele, Serghei Merjan și Irina Gutnic, au fost admise la proba interviului. CV-ul lui Merjan îl puteți găsi AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: