Șocul tarifar. Cine va fi afectat în primul rând de creșterea prețurilor la gazele naturale
Full Article 8 minutes read

Șocul tarifar. Cine va fi afectat în primul rând de creșterea prețurilor la gazele naturale

De ce ANRE a majorat urgent tarifele la gazele naturale fără măcar să verifice calculele „Moldovagaz”? Cine va fi afectat în primul rând de această creștere a prețului – populația sau afacerile? Cui ar putea și ar trebui să-i revină compensația de la guvern? Ne-am putea aștepta la o nouă creștere a tarifelor și a prețurilor? NM împreună cu experții răspunde la cele principalele întrebări despre scumpirea gazelor naturale.

Ce s-a întâmplat?

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, la ședința din 9 noiembrie, un nou tarif temporar la gazele naturale.

Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Noul tarif va fi valabil începând cu 1 noiembrie.

Astfel, ANRE a aprobat în totalitate cererea „Moldovagaz”.

De ce un asemenea tarif?

Alexandru Șevciuc, membru al Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, a spus la ședința ANRE că întreprinderea a înregistrat devieri tarifare de 1,4 miliarde de lei. Acesta a precizat că în tariful propus, întreprinderea a prognozat pentru următoarele 14 luni prețul mediu de achiziție de 430 de dolari pentru 1 mie de metri cubi. Cursul valutar inclus în tarif constituie 17,9 lei pentru un dolar: aceasta a fost prognoza Ministerului Economiei pentru sfârșitul acestui an.

Ștefan Creangă a adăugat în cadrul unui briefing că devierile tarifare trebuie să fie rambursate în decurs de 14 luni. Potrivit afirmațiilor sale, dacă în tarif ar fi fost inclusă rambursarea datoriilor pe parcursul acestui an, tariful la gazele naturale ar fi fost de 13 lei pentru un metru cub.

De ce atâta grabă?

După ședință, Ștefan Creangă, director ANRE, a precizat că tariful temporar a fost stabilit în grabă, deoarece în țara noastră încă funcționează starea de urgență în legătură cu criza din sectorul energetic. Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, ANRE a fost obligată să revadă tariful în regim de urgență.

De notat că, potrivit legislației, ANRE este un regulator independent și autoritățile centrale nu au dreptul să intervină în activitatea instituției. Acest lucru a devenit posibil doar după ce a fost instituită starea de urgență.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, compania „Moldovagaz” trebuia să prezinte Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, până la 5 noiembrie, un demers cu privire la modificarea tarifelor. Iar regulatorul a fost obligat să revadă demersul întreprinderii și, până la 10 noiembrie, să aprobe un tarif provizoriu. Iar până la 30 noiembrie, ANRE trebuie să efectueze toate calculele și să aprobe tarifele definitive.

Noile tarife urmau să fie introduse de la 1 noiembrie, deoarece compania „Moldovagaz” trebuie să se răsplătească cu „Gazprom” pentru lunile octombrie și noiembrie. Reamintim că în luna octombrie, Moldova a primit gaze naturale la prețul de 790 de dolari pentru un metru cub.

Ștefan Creangă a mai spus că, de obicei, ANRE are nevoie de până la 180 de zile pentru verificarea calculelor. De data aceasta, regulatorul va trebui să lucreze în regim sporit. Până la sfârșitul lunii noiembrie, ANRE trebuie să verifice minuțios calculele „Moldovagaz” și să ajusteze tarifele. Tariful pentru luna noiembrie a fost aprobat doar în baza calculelor „Moldovagaz”.

În cine va bate tariful?

Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS Viitorul, consideră că majorarea tarifelor la gazele naturale „este o problemă socială și nu una economică”.

 „Consumatorul principal de gaze naturale este populația. Puțini oameni de afaceri folosesc cantități mari de gaze naturale pentru a produce, poate doar în industria zahărului, sticlei și a cimentului”, a specificat expertul.

Ioniță este de părere că majorarea tarifelor trebuia să se facă treptat, mai întâi până la 6,5-7,5 lei pentru un metru cub de gaze naturale. El consideră că acest lucru ar fi diminuat „șocul tarifelor”.

Directorul ANRE, Ștefan Creangă susține că regulatorul nu dispune de un mecanism care ar permite majorarea etapizată a tarifelor. Deși el este de acord că, din punct de vedere social, această abordare este corectă.

În același timp, Ioniță a menționat că cel mai mult contează capacitatea de cumpărare a populației și nu prețul la gazele naturale.

 „Noi am avut o perioadă în care gazele naturale costau 7,2 lei pentru un metru cub. Cu salariul mediu de atunci, puteai cumpăra 400-500 metri cubi de gaze naturale. Acum, cu tariful de 4,3 lei, puteai cumpăra 1800 de metri cubi. Chiar dacă tariful s-a dublat, în prezent poți cumpăra mai multe gaze naturale decât acum câțiva ani”, a adăugat expertul.

Cui îi va reveni (și trebuie să revină) compensația?

Guvernul planifică să aloce 1 miliard de lei pentru compensații pentru gazele naturale. Despre aceasta a anunțat Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputat PAS.

Potrivit afirmațiilor sale, compensația va depinde de volumele de gaze consumate. Cea mai mare va fi pentru primii 50 de metri cubi de gaze naturale. Pentru un volum mai mare de gaze naturale consumate, compensația va fi mai mică.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița va prezenta la 10 noiembrie un mecanism clar de compensare. Deocamdată nu se știe, care categorii ale populației vor beneficia de compensație sau dacă aceasta va reveni tuturor.

Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că ar fi logic modelul compensației din România.

„În România, nu se oferă compensații pentru primii 20 de metri cubi de gaze naturale, în schimb, sunt compensate de la 20 până la 200 de metri cubi. Pentru că oamenii care consumă lunar mai puțin de 20 de metri cubi le folosesc doar pentru a găti și pentru ei, această situație nu este critică. Dar iată consumul mai mare decât cifra anunțată este compensată”, a explicat el.

Și expertul în energetică Victor Parlicov, fostul director al ANRE, susține introducerea compensației. Doar că nu pentru toți, subliniază el.

 „Există o parte a populației care poate plăti pentru gazele naturale și cu tarifele noi și nu are nevoie de această compensație. Compensațiile oferite acestor persoane ar însemna irosirea banilor din bugetul de stat. Ar trebui să existe un mecanism conform căruia o persoană ar putea depune cerere pentru a beneficia de compensație”, menționează Parlicov.

Potrivit afirmațiilor sale, ar putea să apară temerea că o asemenea abordare este excesiv de birocratizată. „Dar în realitate, acest lucru îi va filtra pe cei care nu au nevoie de compensație. Omul va trebui să depună eforturi pentru a obține compensație. În același timp, acesta trebuie să fie un mecanism comod, pentru ca oamenii să poată depune cererea online, fără a sta la coadă”, a concluzionat Parlicov.

Ce se va mai scumpi?

În timpul apropiat, cel mai probabil, în Moldova se va scumpi și agentul termic. Anterior, această informație a fost confirmată de administrația companiei „Termoeletrica”, care asigură încălzirea centralizată în Chișinău.

Serviciul de presă al „Termoeletrica” a comunicat pentru NM că pregătește un comunicat de presă prin care va informa, cu cât ar putea crește tarifele pentru agentul termic.

Menționăm că, potrivit datelor ANRE, la sfârșitul anului 2019, în Moldova erau șapte companii care prestau servicii de încălzire centralizată. Sistemul centralizat de termoficare există la Chișinău, Bălți, Comrat, Ungheni, Glodeni. Însă 90% din energia termică este consumată în Chișinău.

Ce se va întâmpla cu tarifele?

Directorul ANRE, Ștefan Creangă dă asigurări că n-ar trebui să ne așteptăm la o majorare ulterioară a tarifului la gazele naturale. „Sunt sigur că tarifele nu vor fi mai mari decât cele prezentate”, a subliniat Creangă.

Și expertul în energetică Victor Parlicov, fostul director al ANRE, este sigur că pe viitor, tarifele permanente vor fi mai mici decât cel din noiembrie.

„Prețurile petrolului pe piețele internaționale se stabilizează, iar prețul gazelor naturale se reduc. Este mare probabilitatea că luna viitoare, prețul va fi mai mic. Sunt sigur că tarifele vor fi stabilite reieșind din progrnozele până la sfârșitul anului 2022. Pentru că n-are sens să fie stabilite în baza tarifelor actuale pentru luna decembrie, iar în luna ianuarie să fie revizuite”, a menționat Parlicov.

Expertul consideră că tarifele trebuiau să fie majorate încă în timpul verii. „În actualele tarife a fost inclus prețul de 150 de dolari pentru 1 mie de metri cubi de gaze naturale, deși încă din luna aprilie, noi achiziționăm gaze naturale la prețuri mult mai mari. Pe de altă parte, vara nu se știa, cât vor costa gazele naturale în cel de-al patrulea trimestru”, a remarcat expertul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: