Sofia Sapega, iubita ex-redactorului NEXTA, riscă 6 ani de închisoare. Procuratura a transmis în judecată dosarul
Full Article 2 minutes read

Sofia Sapega, iubita ex-redactorului NEXTA, riscă 6 ani de închisoare. Procuratura a transmis în judecată dosarul

Sofia Sapega, cetățeana Rusiei care a fost reținută împreună cu jurnalistul belarus Roman Protasevici, după aterizarea neplanificată a avionului Ryanair la Minsk, riscă 6 ani de închisoare. Procurorii au prezentat oficial învinuirea, informează BBC pe 5 decembrie.

Dosarul Sofiei Sapega urmează să fie transmis în judecată. Procuratura belarusă a finalizat dosarul. Sapega este învinuită de incitare la ură, articol pentru care legislația din Belarus prevede șase ani de închisoare drept termen minim. După pronunțarea sentinței, Sapega ar putea fi extrădată în Rusia. De asemenea, președintele Belarus are dreptul să o grațieze prin amnistie, a precizat avocatul tinerei.

Sofia Sapega este acuzată și că ar fi administrat canalul de Telegram „Cartea neagră a Belarusului” (“Черная книга Беларуси”), recunoscut drept extremist în această țară. Pe această rețea erau publicate date personale despre forțele de ordine. Pe 25 mai, autoritățile au publicat o înregistrare video, în care Sapega recunoaște că era redactorul acestuia canal.

Potrivit surselor BBC, Sapega se simte rău din punct de vedere psihologic, aceasta este stresată și nu poate dormi. Pe 20 octombrie, tânăra a fost plasată în arest la domiciliu în orașul belarus Lida, unde părinții săi dețin un apartament. În același timp, mama și tatăl său au fost obligați să se mute. Aceștia locuiesc la vila familiei și susțin că nu țin legătura cu fiica lor de la mijlocul lunii octombrie.

Sofia Sapega a fost reținută pe 23 mai, împreună cu Roman Protasevici, fostul redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA. Ei se aflau într-un avion care se deplasa de la Atena la Vilnius. Aparatul de zbor a fost forțat să aterizeze la Minsk, iar cei doi au fost reținuți.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: