Soluții pentru a nu pierde €68 mln. România vrea să încheie un protocol adițional cu Moldova
Full Article 3 minutes read

Soluții pentru a nu pierde €68 mln. România vrea să încheie un protocol adițional cu Moldova

România ar putea încheia un protocol adițional cu Republica Moldova, care să permită țării noastre să nu piardă cele 68 de milioane de euro din asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010. Declarația a fost făcută de către ministrul de Externe al României, într-un interviu publicat pe 19 martie de AGERPRES.

Ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat că Moldova ar putea beneficia de încă 68 mln de euro, dacă se va reuși semnarea unui document adițional la acordul din 2010.

„Mai sunt şi alte elemente care au fost discutate, atât cu ocazia vizitei domnului preşedinte cât şi cu ocazia vizitei pe care eu am făcut-o la Chişinău (…) şi în ceea ce priveşte, foarte important, încheierea unui protocol adiţional suplimentar la acordul privind grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro pe care România l-a încheiat cu Republica Moldova în 2010. Mai sunt încă 68 de milioane de euro care pot să fie folosite pentru proiecte în Republica Moldova, cum a fost de pildă proiectul acela foarte cunoscut, de succes, în ceea ce priveşte modernizarea şi renovarea grădiniţelor”, a declarat șeful diplomației române.

Oficialul român a precizat că încă nu este clar dacă protocolul va putea fi semnat, însă acest lucru ar urma să se întâmple până la finalul lunii martie.

„Aşteptăm în continuare să vedem dacă va fi posibil, până la finalul acestei luni, să încheiem acest protocol adiţional, pentru că el extinde perioada de aplicabilitate a acordului din 2010 şi, în acelaşi timp, extinde domeniile în care se poate acorda acest ajutor. Noi sperăm să putem să finalizăm acest acord, nu ştiu dacă acest lucru va fi posibil, în orice caz, acest instrument este extrem de necesar pentru Republica Moldova, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova”, a precizat Aurescu.

Întrebat de jurnaliști dacă acest acord depinde de evoluţiile politice din Republica Moldova și anume la diferențele de viziuni dintre Președinți și Parlament, diplomatul român a precizat că Bucureștiul monitorizează situația.

Eu nu vreau să comentez acum despre evoluţiile situaţiei interne din Republica Moldova, care sunt foarte dinamice. Noi monitorizăm cu foarte multă atenţie ceea ce se întâmplă în acest moment în Republica Moldova. Cred că este extrem de important ca în Republica Moldova să poată să existe o cooperare între preşedintele Republicii, care are acest program de reforme extrem de ambiţios şi necesar pentru instituţiile, pentru societatea, pentru cetăţenii Republicii Moldova şi autorităţile guvernamentale şi respectiv Parlamentul Republicii Moldova, în aşa fel încât, aceste reforme să aibă loc efectiv”, a conchis ministrul.

***

În cadrul unei emisiuni telefizate din 21 ianuarie. ambasadorul României în Republica Moldova a avertizat că acordul de grant de 100 de milioane va expira în luna aprilie, iar Chișinăul riscă să piardă cele peste 60 de mln de euro care nu au fost utilizate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: