Facebook/Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

Profesori din Găgăuzia, Bălți și Taraclia merg la cursuri de română în universități din România

78 de profesori din Republica Moldova, care predau limba și literatura română în instituții alolingve, vor participa la cursuri intensive de limba română în România. În perioada 30 iunie – 20 iulie, cadre didactice din Găgăuzia, Bălți, Taraclia, Cantemir, Leova, Cahul, Ocnița, Edineț și Briceni își vor perfecționa cunoștințele de limba română în universități din Oradea, Brașov, Cluj-Napoca, Galați și Suceava. Amintim că și anul trecut, profesori din Republica Moldova au participat la cursuri în România.

Cursurile sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și a Ambasadei României la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al României.

„Participarea profesorilor de limba română la aceste cursuri reflectă angajamentul pentru promovarea limbii române în comunitățile multietnice ale țării. Este încurajator să vedem un interes tot mai mare pentru perfecționarea lingvistică, în special în rândul profesorilor care activează în zone unde limba română nu este limba maternă”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Marc Emilian Morar, ministru consilier în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, a declarat că cei 78 de profesori reprezintă primul grup din acest an care va participa la cursuri de perfecționare organizate în România. Până la sfârșitul anului, și alte cadre didactice urmează să beneficieze de astfel de instruiri.

Cursurile de limba română se vor desfășura în perioada 30 iunie – 20 iulie la Universitatea din Oradea, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„În 2025, ca și în cazul ediției de anul trecut, vor beneficia de cursuri intensive în România peste 100 de profesori de limba română din regiuni ale Republicii Moldova în care ponderea minorităților naționale este semnificativă”, au comunicat reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în sistemul educațional din țara noastră sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: