locals.md

Sondaj: Companiile din Moldova planifică creșteri salariale din cauza inflației. Însă nu toate

Peste 60% dintre companiile din Republica Moldova planifică să majoreze salariile angajaților, însă doar 7% dintre acestea cu mai mult de un sfert, adică până la nivelul inflației. Sunt datele unui sondaj desfășurat de Camera Americană de Comerț (AmCham) printre membrii organizației. NM a discutat subiectul cu mai multe surse din business.

AmCham a desfășurat săptămâna trecută un sondaj intern, la care au participat 38 de companii-membre al organizației. Oamenii de afaceri au fost întrebați dacă planifică să majoreze salariile angajaților, având în vedere nivelul-record al inflației, care a ajuns la 27%.

Potrivit cercetării, 62,5% dintre companii planifică majorări, 12,5% – nu planifică, iar un sfert – deocamdată nu a decis.

Datele mai arată că doar 7% dintre companii sunt gata să majoreze lefurile cu mai mult de 25%, adică până la nivelul inflației. 8% dintre companii iau în calcul creșteri salariale cu 21%-25%, 13% – cu 16%-20%. La fel, 16% dintre companii iau în calcul majorări cu 11%-15% și circa 20% – cu 5%-10%.

În același timp, 32% dintre respondenți nu știu cu cât vor crește salariile angajaților.

Au majorat deja lefurile doar 4% dintre companiile participante la sondaj. 44% dintre ele planifică creșterea în iunie-iulie, 16% – în decembrie, iar 36% încă nu a luat o decizie.

NM a contactat mai mulți oameni de afaceri pentru a dezbate subiectul.

? IT

CEO companiei IT Anton Perchin a declarat într-o discuție cu corespondentul NM că salariile angajaților săi sunt ajustate constant. „Acum intenționăm să majorăm salariul cu o sumă mai mare, primim mai des solicitări de majorări. Asta cu toate că salariile noastre nu depind de cursul dolarului și au crescut în ultimele 6 luni cu 12% în lei și cu 7% în euro”, a relatat omul de afaceri.

Acesta a mai spus că, deocamdată, creșterile salariale sunt acoperite din rezervele companiei, însă ulterior va fi necesară scumpirea serviciilor prestate. „Nu putem să creștem prețurile brusc și în afara planului pentru clienții existenți”, a explicat Perchin.

? Agricultură și viticultură

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandr Slusari a relatat că, din cauza inflației care a ajuns la un nivel record, cheltuielile pentru plata lucrărilor sezonieri au crescut cu 25-30%. „Acum se culeg căpșunile, cireșele, caisele și este un mare deficit de lucrători sezonieri. Mulți îi transportă de la 100km. Plata a crescut cu 20%-30%. Acum nu vei mai găsi lucrători cu 300 de lei pe zi, cer câte 400-500 de lei. Și aceste cheltuieli suplimentare nu le compensează nimeni”, a explicat fostul deputat.

Un alt interlocutor NM din domeniul agricol și viticol a spus că a crescut deja cu 15% salariile angajaților mai puțin calificați și din categorii vulnerabile. Salariile au fost ajustate în funcție de inflația înregistrată anul trecut. „Am putut face acest lucru datorită ratei rentabilității comerciale. Cu toate că nu am crescut prețurile la produse”, a subliniat omul de afaceri.

? Piața de publicitate

Șeful unei companii de pe piața de publicitate a precizat că, iarna trecută, salariile angajaților au fost majorate din cauza creșterii prețurilor la gaz și încălzire. „Creșterea salariilor a acoperit puțin mai mult de jumătate din creșterea facturilor, ținând cont de compensațiile acordate de guvern”, a precizat acesta.

Omul de afaceri a mai spus că, la fiecare jumătate de an, salariile angajaților sunt revăzute. „Anul trecut am operat majorări fără a ține cont de inflație. Anul acesta intenționăm să le facem în funcție de creșterea productivității. Nu în funcție de creșterea inflației, pentru că clienții noștri nu ne indexează inflația. În afară de asta, o mare parte dintre ei plătesc mărfurile în valuta locală, care la fel a scăzut”, a mai spus acesta.

Mai multe detalii despre ce spun oamenii de afaceri din Moldova despre majorarea salariilor angajaților – AICI.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ceban neagă „legăturile cu Rusia”, invocate de ministra de Externe a României: „Nu există și ei cunosc asta”

Primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, condamnă acuzațiile lansate de ministra de Externe a României, Oana Țoiu, privind presupusele sale „legături complicate cu reprezentanți ai Rusiei”, invocate ca motiv pentru interdicția de intrare în România. Ceban respinge public acuzațiile, pe care le califică drept nefondate.

„Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Iar ca dovadă a faptului, există oameni, politicieni, atât în România, cât și în Republica Moldova, cât și în statele UE, care nu neapărat au „legături complicate”, dacă este să vorbim în terminologia dumneei, dar au chiar aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Aceasta este prima teză în bază căreia afirm că este o comandă politică”, a declarat Ion Ceban într-un mesaj video publicat pe rețele.

Primarul acuză la rândul său autoritățile de la București că pasează responsabilitatea între instituții și că, până în prezent, nu i-a fost prezentată nicio probă concretă: „Vreau dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”.

Ceban califică totodată decizia autorităților române, luată în ajun de alegerile parlamentare, drept o tentativă de influențare a opiniei publice: „Orice tip de acest fel de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii a oamenilor care vor merge să-și expună votul”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat, pe 17 iulie, că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: