riavrn.ru

Sondaj: Jumătate dintre moldoveni consideră COVID-19 drept o amenințare exagerată, iar peste 60% consideră că a fost produs de un stat

Mai mult de jumătate dintre moldoveni considerau, acum 10 zile, că pandemia de COVID-19 este o amenințare exagerată. Sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de compania CBS-Research, în perioada 11-13 martie. Sondajul a fost realizat la telefon, fiind reprezentativ pentru populația adultă a țării, cu o marjă de eroare de 4,4%.

Constatările de bază:

– La o săptămână după confirmarea primului caz de COVID-19 în Moldova fiecare al doilea cetățean (52,2%) considera că COVID este o amenințare exagerată. În mod special o asemenea părere a fost împărtășită de către locuitorii orașelor (56,9%), persoanele tinere (56,2% în grupul de 18-29 ani și 63,5% în grupul 30-44 ani), respondenții care au preferat interviul să aibă loc în limbă rusă (68,1%).

CBS-Research

– Drept urmare patru din zece (41,2%) respondenți nu resimțeau îngrijorări în fața pandemiei, în măsură mai mare bărbații (47,6%), tinerii de 18-29 ani (48,5%).

CBS-Research

– La momentul studiului autoritățile ordonaseră închiderea instituțiilor de învățământ, măsuri de distanțare socială la scară largă fiind abia în discuții. În acele condiții șase din zece (58,6%) cetățeni apreciau măsurile luate ca fiind adecvate.

CBS-Research

– Marea majoritate a cetățenilor (75,1%) aprobă limitarea temporară în drepturi în lupta cu COVID-19.

CBS-Research

– La momentul studiului trei din patru (74,9%) cetățeni afirmau că au întreprins careva măsuri de protecție precum mască sanitară, soluții de dezinfectare etc. și la acest aspect constatăm ponderi mai sporite în rândul tinerilor (79,0% în grupul 18-29 ani și 81,2% în grupul 30-44 ani) și respondenții care au preferat interviul să aibă loc în limbă română (77,1%).

CBS-Research

– Populația se arată vulnerabilă în fața informațiilor eronate cu privire la COVID-19. În mod particular 61,1% au susținut părerea că acest virus ar fi produs de o anumită țară.

CBS-Research

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova sunt confirmate 94 de cazuri de infectare cu COVID-19.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: