Sondaj: Numărul moldovenilor dispuși să se vaccineze a crescut până la 57%
Full Article 2 minutes read

Sondaj: Numărul moldovenilor dispuși să se vaccineze a crescut până la 57%

Numărul moldovenilor dispuși să se vaccineze împotriva coronavirusului a crescut semnificativ în ultimele trei luni. Cel puțin asta arată datele unui sondaj, publicat pe 8 iulie de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Astfel, 57% dintre participanții la studiu au declarat că ar accepta să fie imunizați. În luna martie, doar 41% dintre repondenți au declarat acest lucru.

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 mai – 4 iunie 2021, pe un eșantion de 1.003 persoane din peste 320 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.

Astfel, acceptarea vaccinului împotriva COVID-19 este în creștere continuă semnificativă: 57% ar accepta să se vaccineze  comparativ cu 41% în martie 2021 și 31% în studiile anterioare. Totodată, procentul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina cu siguranță a scăzut semnificativ de la 37% la 23%. La general, vaccinul continuă să fie acceptat mai mult de către persoane în vârstă și bărbați, cei cu încredere mai mare în autorități și cei care percep virusul ca fiind aproape și că se răspândește rapid.

Totodată, 20% dintre respondenți declară că au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Majoritatea (90%) au primit vaccinul în Moldova, iar 8% în România. 75% dintre cei care au primit o doză intenționează să primească și a doua doză. 23% dintre cei care au fost vaccinați spun că au primit ambele doze.

Cele mai de încredere surse de informații pentru moldoveni sunt prietenii și familia (75%). Organizația Mondială a Sănătății și instituțiile naționale de sănătate publică se bucură de încrederea a 62% și, respectiv, 51% de respondenți.

Mai multe informații despre rezultatul studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” găsiți pe site-ul MSMPS.

***

Potrivit platformei vaccinare.gov.md, până pe 8 iulie, au fost imunizați cu ambele doze de vaccin anti-Covid circa 292 de mii de moldoveni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: