Șor se laudă: Vizita în Rusia a dat roade. Deputații Apostolova și Jardan merg repetat la Moscova
Full Article 4 minutes read

Șor se laudă: Vizita în Rusia a dat roade. Deputații Apostolova și Jardan merg repetat la Moscova

Deputații Partidului „ȘOR” Reghina Apostolova și Petru Jardan vor întreprinde o nouă vizită în Federați Rusă, săptămâna viitoare. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderul formațiunii politice, deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit lui Șor, parlamentarii ar urma să aibă o întrevedere cu  președintele Comitetului pentru Relații Internaționale al Dumei de Stat a Federației Ruse, Leonid Sluțki, în cadrul căreia vor cere liberalizarea exportului de fructe și legume, precum și un preț mai mic la gaz, pentru raionul Orhei.

„Acum o săptămână, deputații Reghina Apostolova și Petru Jardan au analizat, împreună cu Leonid Sluțki, posibilitatea dezvoltării relațiilor comercial-economice cu raionul Orhei. În special, s-a discutat despre aprovizionarea raionului cu gaze naturale la prețuri accesibile, dar și reluarea exporturilor produselor agricole spre Rusia, de către producătorii din Orhei. (…) Așa cum a promis, deputatul rus Leonid Sluțki a dat curs solicitărilor noastre și mi-a expediat o scrisoare în care vine cu propunerea de a discuta repetat cu deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” despre posibilitatea oferirii unui preț special la gaze pentru raionul Orhei, precum și deschiderea pieței de desfacere pentru legumele și fructele moldovenești”, scrie Ilan Șor.

Deputatul fugar, care este și liderul Partidului „ȘOR”, anunță, în context, că parlamentarii Reghina Apostolova și Petru Jardan ar urma să meargă, repetat, la Moscova, săptămâna viitoare, pentru a purta negocieri în acest sens.

Șor se laudă: Vizita în Rusia a dat roade. Deputații Apostolova și Jardan merg repetat la Moscova

Ilan Șor/Facebook

Amintim că doi deputați ai Partidului „ȘOR” și unul al Partidului Comuniștilor s-au întâlnit, pe 9 septembrie, la Moscova, cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki și cu vicepreședintele Comitetului, Dmitri Novikov. Partidul „ȘOR” anunțat atunci, într-un comunicat de presă, că în cadrul întrevederii au fost abordate mai multe subiecte legate de relațiile bilaterale dintre cele două state.

„Un comportament de mancurți, care nu pot trăi fără stăpâni” – așa a comentat președintele Legislativului vizita comună a celor trei deputați la Moscova.

„Sunt conștienți că nu au nicio șansă să negocieze. E comportamentul slugarnic al unor politicieni din Republica Moldova. Nu face altceva decât să dovedească ca oamenii aceștia sunt împotriva Republicii Moldova, că nu își doresc aici stabilitate și că vor doar să își apere pielea și să destabilizeze situația în Republica Moldova. În rest nimic, absolut nimic”, a declarat Grosu în cadrul unei emisiuni, după vizita deputaților în Rusia.

Amintim că recent prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că nu merge în Rusia să negocieze un preț mai bun la gazele naturale furnizate de Gazprom așa cum nu ar exista o deschidere din partea Rusiei în acest sens. Premierul țării a calificat discuțiile cu Federația Rusă drept „foarte complicate” și a spus că autoritățile sunt în căutarea unor alternative pentru gazul rusesc. Între acestea se numără România și Azerbaidjan – țări cu care Republica Moldova duce tratative și din care ar putea exporta gaze naturale pe viitor.

Precizăm că timp de un an, prețul la gazele naturale în țara noastră a crescut de peste 5 ori. Astfel, dacă în luna septembrie a anului trecut consumatorii casnici achitau un preț de 4,20 de lei pentru un metru cub de gaz consumat, astăzi moldovenii achită 23 de lei. Prețul ar urma să fie majorat, în scurt timp. În acest sens, Moldovagaz a declarat că va cere ANRE-ului să aprobe un tarif de 31 de lei, cu TVA inclus, chiar dacă prețul real ar fi de 36 de lei. Autoritățile spun că de vină ar fi războiul de Ucraina și dau asigurări că vor compensa, și în acest an, factura la căldură și gaze naturale pentru cetățenii vulnerabili din punct de vedere energetic. Potrivit ministrului Muncii, doar 1% din populația țării ar putea să-și onoreze facturile la prețurile actuale.

În prezent țara noastră achită 1882 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: