Șor se plânge la Curtea Constituțională că Sandu refuză să o numească pe Guțul membru al Guvernului: „Un dispreț deschis”
Full Article 3 minutes read

Șor se plânge la Curtea Constituțională că Sandu refuză să o numească pe Guțul membru al Guvernului: „Un dispreț deschis”

Deputații independenți, membri ai echipei oligarhului fugar Ilan Șor, au înregistrat la Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) o sesizare în care solicită verificarea constituționalității refuzului președintelui țării, Maia Sandu, de a semna decretul de numire a bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, în calitate de membru al Guvernului. Anunțul a fost făcut de Șor, pe 21 februarie.

„În pofida legislației în vigoare, președintele Sandu nu l-a aprobat pe bașcanul Găgăuziei în calitate de membru al Guvernului de mai bine de jumătate de an. Aceasta este un dispreț deschis față de bazele statului și fiecare cetățean, pentru care cuvântul „lege” nu este un sunet gol. Deputații, membri ai echipei noastre, s-au adresat Curții Constituționale cu solicitarea de a verifica constituționalitatea refuzului. Scopul nostru nu este confruntarea, dar dreptatea. (…) Acțiunile Maiei Sandu creează un teren pentru separatism, divizare și incitare la ură între diferite regiuni ale țării”, a scris Șor pe rețele.

Oligarhul fugar, condamnat la 15 ani în dosarul „Frauda bancară”, și-a manifestat speranța că „Curtea Constituțională va manifesta înțelepciune și obiectivitate, conducându-se doar de lege și de principiul dreptății”.

NM a solicitat un comentariu de la Președinție, însă până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la solicitarea înaintată.

***

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire au trecut peste jumătate de an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat anterior Maia Sandu. La rândul său, Guțul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: