TV8

Șor și Plahotniuc: ministra Afacerilor Interne susține că Moscova nu reacționează la solicitările Chișinăului

Federația Rusă nu a răspuns solicitării Republicii Moldova de a confirma sau infirma dacă Vladimir Plahotniuc a vizitat Moscova anul trecut. De asemenea, autoritățile ruse nu au reacționat nici la cererea de extrădare a lui Ilan Șor. Informația a fost comunicată de ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin.

La emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ministra Afacerilor Interne a fost întrebată dacă știe unde se află astăzi Vladimir Plahotniuc. „Nu avem o confirmare unde se află și care este ultima țară pe care persoana a traversat-o”, a răspuns Daniella Misail-Nichitin.

Totodată, ministra a fost solicitată să comenteze informațiile apărute în spațiul public privind o presupusă vizită a lui Vlad Plahotniuc la Moscova și, ulterior, la Minsk, unde s-ar fi întâlnit cu Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației prezidențiale a Rusiei. De asemenea, ea a fost întrebată dacă Plahotniuc ar fi circulat în Rusia și Belarus cu cetățenia Republicii Moldova sau cu alte cetățenii. „Sunt detalii foarte specifice. (…) Nu pot să infirm sau să confirm acest fapt”, a comunicat oficialul.

Întrebată dacă autoritățile de la Chișinău știau despre presupusa întâlnire a lui Vladimir Plahotniuc cu Dmitri Kozak sau au aflat din investigația jurnalistică, ministra a declarat: „Au fost niște informații prezentate în spațiul public. Respectiv, solicitările care s-au transmis în Federația Rusă nu s-au soldat cu un răspuns oficial. (…) Am solicitat această informație. Nu au oferit un răspuns la această solicitare”, a menționat oficialul.

Cu privire la Ilan Șor, ministra Afacerilor Interne a declarat: „Din informația pe care o deținem la moment, el în continuare se află în Federația Rusă. (…) Doar că, la solicitarea de extrădare, Federația Rusă nu a reacționat”.

***

Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. Pe 6 februarie 2025, Interpol a anunțat că l-a pus pe Plahotniuc pe lista de căutare internațională, iar mandatul de arest este valabil în 196 de țări membre Interpol. Potrivit Interpol, Plahotniuc deține pașapoarte ale Republicii Moldova, României, Rusiei și Mexicului. Ministerul de Externe al Mexicului a confirmat că pașaportul mexican al lui Plahotniuc este fals.

În aprilie 2025, canalul de YouTube „Malenkaya Strana” a comunicat că, anul trecut, Plahotniuc ar fi vizitat în secret Moscova și Minsk pentru a discuta cu Kozak despre întoarcerea sa în politica moldovenească.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu Vladimir Plahotniuc. Unele investigații jurnalistice au arătat că Șor, care este și cetățean israelian, s-a stabilit în Israel. Pe 1 februarie 2024, Șor a părăsit Israelul, iar de atunci s-ar afla în Federația Rusă. În mai 2024, acesta anunța că a obținut cetățenia Rusiei.  Între timp, în aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Pe 13 decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanței de apel. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Festivalul de film TIFF revine la Chișinău: Trei zile de filme, workshopuri și întâlniri cu cineaști consacrați 

Festivalul Internațional de Film Transilvania revine în Republica Moldova cu cea de-a 5-a ediție TIFF Chișinău, în perioada 25–27 iulie. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu. Pentru cinefilii din Chișinău, accesul la proiecții se face cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.


Pe parcursul celor trei zile, festivalul va cuprinde proiecții de filme de lungmetraj și scurtmetraj, întâlniri cu regizori, actori și producători, precum și două

workshopuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema.

Printre invitații speciali ai evenimentului se numără nume de referință din cinematografia românească și internațională, precum actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș,  regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

În total, în cadrul festivalului vor fi proiectate peste 30 de filme de lungmetraj și scurtmetraj. Printre acestea se numără cel mai premiat film românesc al sezonului trecut –  Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), care a câștigat premiul Orizzonti la Festivalul de la Veneția, Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), care a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, sau Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn), premiat la Festivalul de la Sarajevo. Selecția include și TWST (Things we said today), cel mai recent film al aclamatului regizor Andrei Ujică, 8 ilustrate din lumea ideală, un film documentar regizat de Radu Jude și filozoful Christian Ferencz-Flatz sau comedia Căsătoria (r. Mihai Bendeac).

Programul complet al proiecțiilor și lista filmelor pot fi consultate aici: www.film.md

TIFF Chișinău este conceput, programat și curatoriat exclusiv de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania. Selecția filmelor reflectă direcțiile artistice și editoriale asumate de TIFF în peste două decenii de existență – un angajament ferm față de calitate, diversitate, libertate de expresie și promovarea celor mai relevante voci ale cinematografiei românești și internaționale.”

– Tudor Giurgiu, președinte TIFF.

Prin organizarea acestui eveniment, ne dorim să contribuim la dezvoltarea industriei cinematografice locale, creând un spațiu de întâlnire între profesioniști din domeniu și publicul larg, să sprijinim tinerii cineaști și să stimulăm interesul 

pentru cinematografia de calitate înaltă. Prin selecția atentă de filme, TIFF Chișinău promovează cultura și limba română, contribuind la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova”, a menționat Olga Harabajiu, reprezentantă 609 FILM.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este cu intrare liberă, dar cu înregistrare prealabilă pe următorul link: film.md – unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați.

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.  

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: