strana.ua

Soția judecătorului Nicolae Ceaus beneficiază de pază de stat

Svetlana Ceaus, soția judecătorului Nicolae Ceaus, beneficiază de pază de stat. Anunțul a fost făcut de deputatul Vasile Năstase, în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 15 aprilie.

„Dacă acest lucru i s-a întâmplat soțului ei, există o bănuială rezonabilă că același lucru i s-ar putea întâmpla și ei. Și atunci mi se pare un lucru absolut normal ca să beneficieze de această pază”, a spus Vasile Năstase.

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean. În termen de până la 60 de zile, comisia va prezenta parlamentului raportul cu privire la informațiile acumulate. Președinte al comisiei a fost ales deputatul Vasile Năstase.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații au început greva generală, dar anunță excepții: „Situația poate fi soluționată numai de Maia Sandu”

A început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM), la ședință au participat reprezentanți ai organizației, ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Aparatului Președintei Republicii Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocați și consilierul prim-ministrului.

„În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat informația privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a amendamentului deputatului Efimia Bandalac cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată. La fel, au fost descrise blocajele în aplicarea legii cu privire la avocatură, legate de modificările operate prin acest amendament”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, președintele UARM, Dorin Popescu, a declarat că greva a fost inițiată și pentru a forța deschiderea unui dialog instituțional:

„Decizia privind greva a fost luată inclusiv pentru a convinge autoritățile să accepte un dialog deschis – fapt care s-a realizat”, a spus Popescu.

Totodată, el a menționat că avocații vor decide asupra pașilor următori în cadrul Congresului Extraordinar al Avocaților din 25 iulie.

Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Lege, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii.

Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare.

Potrivit comunicatului UARM, nu au fost propuse soluții concrete de remediere din partea Parlamentului, iar revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

„Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”, precizează UARM.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile.

Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

UARM a respins propunerea Ministerului Justiției de a crea un grup de lucru comun în context electoral, argumentând că „o astfel de structură ar fi trebuit instituită anterior promovării modificărilor legislative”.

În comunicat se mai arată că prevederile controversate – precum includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile interne ale Uniunii și interzicerea mandatelor succesive – nu se regăsesc în practica statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: