Angajații „Bercut”, care au agresat un tânăr în apropierea unei benzinării din Ialoveni, cercetați penal
Full Article 3 minutes read

Angajații „Bercut”, care au agresat un tânăr în apropierea unei benzinării din Ialoveni, cercetați penal

Angajații „Bercut”, care – potrivit Avocatului Poporului – au agresat un tânăr în apropierea unei benzinării din Ialoveni, l-au încătușat și ulterior l-au abandonat fără a-l preda autorităților, vor fi cercetați penal pentru rele tratamente. Procuratura raionului Ialoveni a început să investigheze circumstanțele incidentului din 26 august curent pentru a stabili „toate persoanele implicate și gradul de vinovăție al acestora”. Precizările au fost făcute pe 20 septembrie de Procuratura Generală a Republicii Moldova. Instituția a publicat și imagini cu incidentul. 

Procuratura Generală a anunțat că Procuratura raionului Ialoveni a început să investigheze angajații unei companii de pază și protecție.

„La data de 18 septembrie 2024 a început urmărirea penală pe faptul existenței unei bănuieli rezonabile, de comitere a infracţiunii de tratament inuman și degradant, de către angajații unei agenții de pază și protecție. Potrivit speței, la data de 26 august 2024, aflându-se în apropierea unei stații PECO amplasată în or. Ialoveni, ca urmare a unui conflict spontan iscat cu un bărbat, suspecții i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele, precum și mijloacele speciale aflate în dotarea agenților de pază”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Generale.

Potrivit instituției, procurorii urmează să elucideze „toate circumstanțele comiterii faptei investigate, în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate și gradului de vinovăție a acestora”.

Pe 11 septembrie 2024, Avocatul Poporului a prezentat 3 cazuri în care agenți de pază ai companiei private „Bercut” ar fi torturat mai multe persoane. În primul caz, un agent „Bercut” ar fi atacat o persoană vulnerabilă pe 13 iulie 2024, în municipiul Chișinău, lovind-o cu o bucată de salam în față și pe cap, aplicându-i ștampile pe frunte și insultând-o, sub pretextul unei fapte neconfirmate. Al doilea incident s-a petrecut pe 4 august 2024, când doi agenți „Bercut” ar fi agresat fizic doi tineri aparent în stare de ebrietate, lângă o terasă din cartierul Telecentru din Chișinău, în timpul nopții. În urma loviturilor, victimele au căzut inconștiente. Tinerii i-ar fi insultat pe agenții de securitate, iar aceștia i-au lovit. Al treilea incident a avut loc pe 26 august 2024, în orașul Ialoveni, la o stație PECO de pe strada Alexandru cel Bun 2. Doi agenți ai companiei de securitate „Bercut”, potrivit Avocatului Poporului, au agresat un tânăr în timpul unei tentative eșuate de imobilizare și încătușare. Tânărul a fost trântit la pământ, târât pe asfalt și lovit în zone sensibile ale corpului, ceea ce i-a cauzat suferințe. Deși l-au încătușat, a menționat Avocatul Poporului, agenții l-au abandonat ulterior fără a-l preda autorităților. Avocatul a recomandat Inspectoratului General al Poliției să efectueze controale inopinate asupra activității companiei private. Detalii AICI.

În aceeași zi, compania de pază și protecție „Bercut – Grup” a spus că declarațiile Avocatului Poporului sunt scoase din context și se bazează doar pe câteva secvențe video publicate pe rețelele de socializare. Compania privată a adăugat că doar instanța de judecată are autoritatea să analizeze și să decidă asupra acestor cazuri. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: