Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Soția rectorului universității, unde Putin și-a susținut teza de doctorat, a devenit a doua cea mai bogată femeie din Rusia

Soția rectorului Universității Miniere din Sankt Petersburg, Tatiana Litvinenco, a ocupat locul doi în clasamentul celor mai bogate 20 de femei din Rusia, potrivit revistei Forbes. Publicația i-a estimat averea la 2,8 miliarde de dolari, plasând-o pe locul doi în listă, informează Агентство.

Despre Tatiana Litvinenco nu se știe aproape nimic. Ea ține 20,6% din pachetul de acțiuni al companiei, care produce îngrășăminte minerale «Фосагро», transferată de soțul ei Vladimir Litvinenco în mai 2022. În luna mai a acestui an, Litvinenco, care a păstrat un pachet de 0,39% din «Фосагро», a fost supus sancțiunilor SUA.

Litvinenco a condus Consiliul Academic, unde Vladimir Putin și-a susținut teza de doctorat. El este considerat o persoană foarte apropiată președintelui. Și tocmai pentru aceasta i-ar fi fost dăruită o cotă de miliarde în «Фосагро». Nu se știe de unde a obținut omul de știință sovietic banii pentru aceste tranzacții. În clasamentul celor mai bogați oameni de afaceri pentru 2023, potrivit Forbes, familia Litvinenco se încadrează pe locul 40, revista le-a estimat averea la 3,1 miliarde de dolari.

În ultimul clasament al celor mai bogate femei din Rusia din anul 2021, pe locul doi era Elena Baturina, văduva fostului primar al Moscovei, Iurie Lujkov. În noua listă, ea este tocmai pe locul șase, valoarea averii sale rămânând neschimbată – 1,3 miliarde de dolari.

În luna mai, revista Forbes a inclus pe fiica lui Litvinenco – Olga – pe lista celor mai bogați moștenitori ruși. Ea a ocupat locul 16. Dar nu este clar dacă va primi ceva: în 2011, Olga s-a certat cu tatăl ei și a părăsit Rusia, a amintit revista.

Tatiana Litvinenco nu este singura rusoaica careia i-au fost transferate averi de miliarde dupa începutul războiului. Unul dintre cei mai bogați ruși, Alexei Mordașov, i-a dat un pachet de control al companiei miniere de aur Nordgold mamei copiilor săi, Marina Mordașova. Ea a ocupat locul 4 în noul clasament al celor mai bogate femei, averea ei fiind estimată de revistă la 1,85 miliarde de dolari.

Și la începutul anului 2023, fondatorul companiei de gaze Novatek, Leonid Mihelson, și-a transferat cota sa din Optima fiicei sale Victoria (locul 7, avere de 1,2 miliarde de dolari). Această companie, conform ultimelor date publicate, deținea un pachet de 2,3% din acțiunile Novatek.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: