Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Soția rectorului universității, unde Putin și-a susținut teza de doctorat, a devenit a doua cea mai bogată femeie din Rusia

Soția rectorului Universității Miniere din Sankt Petersburg, Tatiana Litvinenco, a ocupat locul doi în clasamentul celor mai bogate 20 de femei din Rusia, potrivit revistei Forbes. Publicația i-a estimat averea la 2,8 miliarde de dolari, plasând-o pe locul doi în listă, informează Агентство.

Despre Tatiana Litvinenco nu se știe aproape nimic. Ea ține 20,6% din pachetul de acțiuni al companiei, care produce îngrășăminte minerale «Фосагро», transferată de soțul ei Vladimir Litvinenco în mai 2022. În luna mai a acestui an, Litvinenco, care a păstrat un pachet de 0,39% din «Фосагро», a fost supus sancțiunilor SUA.

Litvinenco a condus Consiliul Academic, unde Vladimir Putin și-a susținut teza de doctorat. El este considerat o persoană foarte apropiată președintelui. Și tocmai pentru aceasta i-ar fi fost dăruită o cotă de miliarde în «Фосагро». Nu se știe de unde a obținut omul de știință sovietic banii pentru aceste tranzacții. În clasamentul celor mai bogați oameni de afaceri pentru 2023, potrivit Forbes, familia Litvinenco se încadrează pe locul 40, revista le-a estimat averea la 3,1 miliarde de dolari.

În ultimul clasament al celor mai bogate femei din Rusia din anul 2021, pe locul doi era Elena Baturina, văduva fostului primar al Moscovei, Iurie Lujkov. În noua listă, ea este tocmai pe locul șase, valoarea averii sale rămânând neschimbată – 1,3 miliarde de dolari.

În luna mai, revista Forbes a inclus pe fiica lui Litvinenco – Olga – pe lista celor mai bogați moștenitori ruși. Ea a ocupat locul 16. Dar nu este clar dacă va primi ceva: în 2011, Olga s-a certat cu tatăl ei și a părăsit Rusia, a amintit revista.

Tatiana Litvinenco nu este singura rusoaica careia i-au fost transferate averi de miliarde dupa începutul războiului. Unul dintre cei mai bogați ruși, Alexei Mordașov, i-a dat un pachet de control al companiei miniere de aur Nordgold mamei copiilor săi, Marina Mordașova. Ea a ocupat locul 4 în noul clasament al celor mai bogate femei, averea ei fiind estimată de revistă la 1,85 miliarde de dolari.

Și la începutul anului 2023, fondatorul companiei de gaze Novatek, Leonid Mihelson, și-a transferat cota sa din Optima fiicei sale Victoria (locul 7, avere de 1,2 miliarde de dolari). Această companie, conform ultimelor date publicate, deținea un pachet de 2,3% din acțiunile Novatek.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marina Tauber/Telegram

Blocul „Victorie” și șase persoane afiliate lui Șor, sancționate în R. Moldova: Fiscul le va bloca conturile

Mai multe persoane și entități afiliate fugarului Ilan Șor au fost incluse pe lista de sancțiuni a autorităților din Republica Moldova. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței Consiliului Interinstituțional de Supervizare din 25 iulie.

Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean printr-o postare pe rețelele sociale. Potrivit acestuia, pe lista persoanelor sancționate au fost incluși: lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu și liderul partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Alături de aceștia, au fost vizate și formațiunea politică Blocul „Victorie”, compania A7, despre care premierul afirmă că ar efectua „tranzacții ilegale cu bani criminali”, precum și centrul cultural-educațional al Moldovei.

Recean a mai precizat că Serviciul Fiscal de Stat va bloca conturile bancare ale persoanelor și organizațiilor care, potrivit autorităților, contribuie la tentativele de destabilizare inițiate de Ilan Șor.

„Astfel le împiedicăm schemele cu bani murdari, corupție electorală și îmbogățire ilicită. Eforturile de subminare a țării noastre se vor înteți în următoarea perioadă. Instituțiile statului cunosc și își fac datoria pentru a împiedica aceste tentative. Republica Moldova aparține cetățenilor săi, iar statul are datoria să împiedice implicarea externă în treburile interne, să mențină ordinea constituțională și stabilitatea. Așa vom proceda cu fiecare persoană care încalcă legea și încearcă să facă rău oamenilor și țării”, a scris Recean în postarea sa.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: