Andrei Spînu, fost ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține că Republica Moldova trebuie să dezvolte legislația necesară în domeniul criptovalutar. Potrivit lui Spînu, tehnologia din spatele criptomonedelor este sigură și începe să fie utilizată în tot mai multe sectoare. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii NewsMaker „Есть вопросы”, moderată de Nicolae Paholnițchi.
În declarația de avere pentru anul 2024, Spînu a indicat că deține mai multe tipuri de criptomonede. La categoria „Bunuri virtuale, inclusiv valută virtuală, a căror valoare depășește 10 salarii medii lunare pe economie”, fostul ministru a declarat că deține: 569,07 DOGE; 500 XRP; 17,8 SOL; 402,23 TON și 1 ETH.
La emisiunea NewsMaker, Spînu a fost întrebat despre investițiile sale în criptovalută și dacă crede în potențialul domeniului.
„Tehnologia, știți cum, nu poate să o oprească nimeni. Ne mișcăm încolo, iar tehnologia din spatele la criptomonedă este blockchain-ul, care este una din tehnologiile din ce în ce mai des folosite. Este o tehnologie transparentă, sigură. Începe să fie folosită în multe alte sectoare, decât criptomonedă. (…) Mai devreme sau mai târziu, va ajunge să fie folosită de tot mai multă lume”, a comunicat Spînu.
Fostul ministru crede că Republica Moldova trebuie să legalizeze criptomonedele.
„Cred că noi trebuie să dezvoltăm legislația necesară pentru o mai bună activitate și mai transparentă activitate a criptomonedei, inclusiv în Republica Moldova. Asta se întâmplă și la nivelul Uniunii Europene, vedem că se întâmplă și în Statele Unite. Mai devreme sau mai târziu, va ajunge și la noi. Este un proces complicat, pentru că este un proces nou. Dacă vom citi un pic mai mult despre acest sector, vom vedea că și țările mari încă nu știu exact până la capăt cum să reglementeze bine acest domeniu, dar e o chestie de timp. Mai devreme sau mai târziu, oricum se va ajunge să fie reglementat inclusiv în Moldova și să putem tranzacționa eventual inclusiv cu monede cripto. (…) Ce știu eu este că în procesul de negociere cu Uniunea Europeană vom ajunge și va fi discutat inclusiv și acest subiect, pentru că va trebui să fie reglementat la fel cum va fi reglementat în Uniunea Europeană”, a menționat Spînu.
În interviul pentru NewsMaker, Spînu a fost întrebat cum a procurat aceste criptomonede în Republica Moldova, în contextul în care în țară este interzisă activitatea de criptoschimb. „Le-am cumpărat prin Revolut România. Am cont Revolut România, care iarăși este declarat în declarația mea”, a răspuns fostul ministru.
***
Funcționarea criptoschimburilor este interzisă oficial în Moldova. În urmă cu câțiva ani, în Moldova funcționau mai multe criptoschimburi, dar în 2022 Banca Națională a interzis sistemelor de plată să lucreze cu criptomonede, iar apoi Parlamentul a adoptat în 2023 o lege care interzice activitatea schimburilor de criptomonede.
Nu există interdicție privind achiziționarea de criptomonede pentru persoane fizice, dar, conform legii „Cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, cifra totală de afaceri nu ar trebui să depășească 50 de mii de lei pe lună. Această prevedere a legii a făcut, în practică, foarte dificilă achiziționarea directă a criptomonedei. NewsMaker a scris la acest subiect în anul 2024.
Mold-Street a scris că autoritățile Republicii Moldova planifică legalizarea criptomonedelor în anul 2027. Potrivit sursei, autoritățile planifică să se alinieze, până în iunie 2027, cadrului juridic privind circulația activelor virtuale la acquis-ul Uniunii Europene (Regulamentul MiCA – Consiliul privind piețele criptoactivelor).