Spînu anunță noi achiziții de curent din România. Care este deficitul de electricitate prognozat pentru 2 noiembrie
Full Article 2 minutes read

Spînu anunță noi achiziții de curent din România. Care este deficitul de electricitate prognozat pentru 2 noiembrie

Vicepremierul Andrei Spînu anunță că Energocom a cumpărat electricitate în volum de circa 7 800 de MWh de la bursa din România (OPCOM). Potrivit ministrului, deficitul de electricitate prognozat pentru ziua de miercuri, 2 noiembrie, este de 1 698 MWh, în contextul în care Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu mai livrează curent electric.

Totodată, Andrei Spînu anunță că au fost cumpărate alte 15 milioane de m3 de gaz, pentru a suplini rezerva de stat.

SA Energocom a achiziționat de pe OPCOM (bursa de electricitate din România) pentru ziua de mâine 7 802 MWh. Deficitul prognozat pentru mâine va fi de 1 698 MWh. Nu au fost semnate alte contracte comerciale pentru energie electrică.

S-a achiziționat încă 15 milioane de m3 de gaz. În total, Moldova are 142 milioane de m3 de gaz în rezervă.

Nu a fost semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Azi, și nici mâine, malul drept nu va primi electricitate de la MGRES”, a declarat Spînu.

Viceprim-ministrul a menționat într-un mesaj pe rețelele de socializare că edificiile administrate de Guvern în luna octombrie au redus cu 23% consumul de energie electrică, iar în Casa Guvernului s-a redus cu 30%.

„Fiecare bec stins înseamnă o țară mai independentă energetic. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu am consumat-o”, a mai adăugat el.

Amintim că pe 31 octombrie Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln m3 de gaz. În total, rezerva strategică de gaz era de aproximativ de 127 mln m3.

În luna noiembrie, Centrala de la Cuciurgan nu va livra energie electrică malului drept. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu pe 31 octombrie.

De precizat că pentru ziua de 1 noiembrie, Republica Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh. 

Menționăm că tariful pentru energia electrică ar putea fi majorat. Agenția Națională pentru Regelementare în Energetică va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, pe 2 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: