Spînu anunță noi achiziții de curent din România. Care este deficitul de electricitate prognozat pentru 2 noiembrie
Full Article 2 minutes read

Spînu anunță noi achiziții de curent din România. Care este deficitul de electricitate prognozat pentru 2 noiembrie

Vicepremierul Andrei Spînu anunță că Energocom a cumpărat electricitate în volum de circa 7 800 de MWh de la bursa din România (OPCOM). Potrivit ministrului, deficitul de electricitate prognozat pentru ziua de miercuri, 2 noiembrie, este de 1 698 MWh, în contextul în care Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu mai livrează curent electric.

Totodată, Andrei Spînu anunță că au fost cumpărate alte 15 milioane de m3 de gaz, pentru a suplini rezerva de stat.

SA Energocom a achiziționat de pe OPCOM (bursa de electricitate din România) pentru ziua de mâine 7 802 MWh. Deficitul prognozat pentru mâine va fi de 1 698 MWh. Nu au fost semnate alte contracte comerciale pentru energie electrică.

S-a achiziționat încă 15 milioane de m3 de gaz. În total, Moldova are 142 milioane de m3 de gaz în rezervă.

Nu a fost semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Azi, și nici mâine, malul drept nu va primi electricitate de la MGRES”, a declarat Spînu.

Viceprim-ministrul a menționat într-un mesaj pe rețelele de socializare că edificiile administrate de Guvern în luna octombrie au redus cu 23% consumul de energie electrică, iar în Casa Guvernului s-a redus cu 30%.

„Fiecare bec stins înseamnă o țară mai independentă energetic. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu am consumat-o”, a mai adăugat el.

Amintim că pe 31 octombrie Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln m3 de gaz. În total, rezerva strategică de gaz era de aproximativ de 127 mln m3.

În luna noiembrie, Centrala de la Cuciurgan nu va livra energie electrică malului drept. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu pe 31 octombrie.

De precizat că pentru ziua de 1 noiembrie, Republica Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh. 

Menționăm că tariful pentru energia electrică ar putea fi majorat. Agenția Națională pentru Regelementare în Energetică va examina în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, pe 2 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: