Președintele „Moldovagaz”: Prețul va fi în jur de $800 pentru 1000 de metri cubi de gaz
Full Article 4 minutes read

Președintele „Moldovagaz”: Prețul va fi în jur de $800 pentru 1000 de metri cubi de gaz

Pe parcursul lunii octombrie, Moldova va cumpăra gaz de la compania Gazprom cu un preț de circa $800 pentru 1000 de metri cubi. Informația a fost confirmată pentru NM de către președintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz” Vadim Ceban. Contactat de NM, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația. Acesta a precizat că va oferi mai multe informații în cadrul unei conferințe de presă, care se va desfășura la ora 11:30.

Președintele companiei Moldovagaz Vadim Ceban a precizat că prețul va depinde de cotații: „Deocamdată nu vă pot spune [la ce preț primim] indexarea prețului va fi astăzi. Dar în jurul a $800 [pentru 1000 de metri cubi]”. Întrebat de NM cum va fi influențat tariful pentru consumatorii casnici, șeful companiei a menționat că subiectul este deocamdată dezbătut: „Dar noi vom respecta ceea ce am spus anterior [prețul va constitui circa 6 lei pentru 1 metru cub de gaz]”.

În ajun, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că negocierile pentru prelungirea contractului actual dintre Moldovagaz și Gazprom continuă. Actualul contract a fost prelungit cu o lună.

În dimineața de 1 octombrie, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Igor Dodon a anunțat că, de astăzi, Republica Moldova ar cumpăra gaz la preț de piață, ceea ce constituie $700-800  pentru 1000 de metri cubi și că anume asta presupune prelungirea contractului, anunțată pe 30 septembrie de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Dacă noi am fi prelungit contractul la condițiile pe care le-am negociat în 2019, atunci Moldova ar fi procurat gaz la un preț de maxim 250 de dolari SUA. Se putea altfel? Da, și mai multe țări au reușit să obțin un astfel de acord (Ungaria, Serbia…). Pentru ca acest lucru să se întâmple, președintele și Guvernul trebuiau să înceapă negocierile cu Gazprom încă în luna august, imediat după investirea noului cabinet de miniștri”, a scris Dodon.

Despre prelungirea contractului, pentru o lună, dintre Moldovagaz și Gazprom, a scris și publicația Kommersant. Potrivit surselor jurnaliștilor din Rusia, în cadrul unei discuții telefonice, partea moldovenească a solicitat prelungirea contractului actual cu un an și păstrarea tarifului actual. De cealaltă parte, Gazprom a transmis Moldovei propria ofertă, în funcția de prețul actual al pieței.

Noul contract ar urma să fie discutat de către șeful Gazprom Alexei Miller la întîlnirea cu președintele Moldovagaz Vadim Ceban și vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul Forumului internațional cu privire la gaz, planificat pentru perioada 5-8 octombrie, la Sankt Petersburg.

***

Recent, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat pentru NM că Moldovagaz va expedia către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere de majorare a tarifului pentru gaz cu 35%. Prin urmare, prețul final pentru gaz ar putea ajunge la 6 lei. În prezent, prețul pentru 1 m3 de gaz constituie, în Moldova, 4 lei și 30 de bani.

Pe de altă parte, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Guvernul pregătește un proiect de susținere a păturii vulnerabile a societății, în cazul în care prețul la gazele livrate din Federația Rusă va crește. În cadrul unei emisiuni televizate din 22 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că a discutat la telefon cu șeful Gazprom Alexei Miller pentru a afla cum decurg negocierile cu Moldovagaz, privind prelungirea contractului de achiziție a gazului rusesc.

În aceste zile, la bursa din Olanda, prețul pentru 1000 m3 este de peste $1100.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: