Spînu, despre solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului la gazele naturale: „Mi se pare un pic exagerat”
Full Article 2 minutes read

Spînu, despre solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului la gazele naturale: „Mi se pare un pic exagerat”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului la gaz „un pic exagerată”. În cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV, Spînu a declarat că, tarifele actuale nu acoperă costul gazului achiziționat de la Gazprom.

Din cauza războiului care are loc în Ucraina avem o situație fără precedent. Eu nu-mi aduc aminte nici un an cânt prețul pe timp de vară să fie mai mare decât iarna. Calculele arată ca tarifele sunt acum nu acoperă costul gazului pe care noi îl achiziționăm de la Gazprom. Or, știm că luna trecută am avut apropa 1200 de dolari, în mai 920 dolari. Partea bună e că spre finele lunii mai, prețul a a început să scadă la gaz, în jur de 900 de dolari. Vom vedea care este prețul final pentru luna iunie. Respectiv, devierile negative care s-au adunat au făcut ca Moldovagaz să vină cu această solicitare către ANRE. Eu sunt sigur că ANRE trebuie să facă calculele. Mie mi se pare un pic exagerat acest tarif de 24 lei. Vedem care va fi decizia finală a ANRE”, a declarat Spînu.

Amintim că „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022.

Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14. 060 de lei până 22. 229 pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult. Cu TVA, prețul la gaz ar putea costa 24 de lei pe m3.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: